Доступність посилання

ТОП новини

Справа «запорізьких паламарів»: суд не надав копії вироку – захист


«Запорізькі паламарі» під час суду над ними, архівне фото
«Запорізькі паламарі» під час суду над ними, архівне фото
Захист засуджених за організацію вибуху у Свято-Покровському храмі в Запоріжжі 2010 року Антона Харитонова, Сергія Дьоміна та Євгена Федорченка висловив у вівторок припущення, що суд умисно зволікає з видачею копії вироку, щоб обмежити час на підготовку апеляції і ускладнити підготовку до подання апеляційної скарги.

«На подання апеляції відведено 15 днів із моменту оголошення вироку. Але ні я, ні мої підзахисні досі не отримали його копії», – заявив на прес-конференції в Києві адвокат засуджених Валентин Наливайко, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

Він висловив переконаність, що справа має «виключно замовний характер», наголосивши, що захист докладе всіх зусиль, щоб домогтися звільнення засуджених паламарів.

«Надії захисту на те, що суд нас почує, не мали успіху. Суд не взяв до відома і не надав оцінки величезній кількості кричущих процесуальних порушень. На нашу думку, доказів хоча б якоїсь провини хлопців не було. Все ґрунтувалося на здогадах і домислах. Але ми підемо до кінця. Проігнорує Апеляційний суд – підемо до Вищого спеціалізованого. Хтось же має припинити такі кримінальні справи з таким рівнем фальсифікацій», – заявив адвокат.

Тиждень тому, 2 квітня, Жовтневий районний суд Запоріжжя визнав Антона Харитонова, Євгена Федорченка і Сергія Дьоміна в організації вибуху 2010 року. Перших двох засудили до 15 років позбавлення волі, третього до 14. Суд визнав їх винними в тому, що вони зробили саморобний вибуховий пристрій і підірвали його для помсти священикові храму за те, що той усунув двох із них від служби паламарями, а також із невдоволення низькими зарплатами і ставленням до них.

Також суд ухвалив стягнути з обвинувачуваних 319 тисяч гривень на відшкодування завданих збитків за позовами Запорізької міської ради й Покровської громади УПЦ (МП).

Вирок іще не набув чинності. Захисники підсудних заявили, що оскаржать його.

Захисник Валентин Наливайко вже заявляв, що у вироку немає доказу провини обвинувачених, водночас захист, за його словами, має три висновки експертиз про чинення психологічного тиску на Харитонова, Дьоміна і Федорченка. Також, на думку адвоката, суд не врахував аргументів захисту, виключивши лише частину показань, отриманих слідством під час нічних допитів, а іншу залишив як обґрунтування обвинувального вироку.

Унаслідок вибуху в липні 2010 року загинула 80-річна служниця церкви, ще кілька осіб потерпіли, також зазнала шкоди будівля, яку використовували як храм.
XS
SM
MD
LG