Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея блефує чи готова до бою?


Сьогодні,10 квітня, спливає крайній термін, який Пхеньян дав дипломатичним представництвам на Корейському півострові для евакуації. Північна Корея погрожує світу черговим ядерним випробуванням і розгортанням воєнних дій. У Сеулі заяви Пхеньяна називають пропагандистською риторикою, однак сусіди Корейського півострова все ж вдаються до превентивних заходів.

Відвідуючи Рим, генсекретар ООН Пан Ґі Мун, який вже неодноразово висловлювався на корейську тему, наголосив: замість того, щоб залякувати світ, Пхеньяну варто було б попіклуватися про добробут свого народу.

У вівторок Північна Корея зупинила роботу спільного з Півднем промислового комплексу Кесон – він був останнім економічним зв’язком між двома Кореями. Без роботи залишилося до 50 тисяч громадян КНДР. Усе – заради демонстрації несприйняття південного сусіда.

Вже кілька днів поспіль Пхеньян закликає до евакуації дипломатичні представництва не лише на своїй території, але й на південнокорейських землях. Диктор північнокорейського телебачення повторює: «Ми закликаємо всіх іноземців-працівників компаній, а також туристів, залишити Сеул та Південну Корею задля їхньої ж безпеки».

У Пхеньяні кажуть: удар, до якого він готується, має конкретну ціль і ця ціль – не іноземні громадяни. Однак заклик Північної Кореї до евакуації залишився не почутим. Сеул працює у звичному режимі, зокрема, і дипломатичні представництва на його території. Не планують евакуацію і в МЗС України. Речник зовнішньополітичного відомства Євген Перебийніс каже: за ситуацією на Корейському півострові стежать цілодобово, однак підстав для екстрених заходів немає.

«Ми в даному випадку орієнтуємося на інформацію, яка на постійній основі доводиться до іноземних диппредставництв МЗС Південної Кореї. На цей момент міністерство не виходило з жодними рекомендаціями іноземним диппредставництвам щодо будь-якої евакуації. Тому ми нічого такого на даний час не плануємо», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

Хоча Північна Корея блефує, але з нею змушені рахуватися

Тим часом Японія – сусід Корейського півострова зі Сходу – у вівторок посилила систему протиракетної оборони. Там побоюються, що повідомлення з Пхеньяна про випробування балістичної ракети може бути правдою. Олексій Мельник, експерт Центру Разумкова із зовнішньої політики, каже, що хоч усі наявні дані вказують на те, що Північна Корея блефує, з нею змушені рахуватися.

«Ми маємо чергову демонстрацію того, наскільки небезпечним авторитарний режим, який керується однією людиною. Він є абсолютно не прогнозованим, неможливо передбачити його дії, тому що він молодий, він амбітний. Чи він є достатньо зрілим для того, щоб приймати відповідальні державні рішення, навіть для такої країни, як Північна Корея?» – каже експерт.

Ракети, які погрожує випробувати північнокорейське керівництво, за даними ЗМІ, мають дальність від 4 до 10 тисяч кілометрів. У разі запуску вони «потурбують» не лише Південну Корею чи Японію – радіус їхньої дії може сягнути території США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG