Доступність посилання

ТОП новини

Чи популяризує Колесніченко гомосексуальність?


Київ – Законопроект депутата Вадима Колесніченка про заборону «спрямованої на дітей пропаганди одностатевих сексуальних відносин» успішно пройшов розгляд у парламентському комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Тепер його мають лише підтримати у сесійні залі. Однак представники ЛГБТ-спільноти кажуть, що ухвалення законопроекту можливе лише у випадку, якщо Україна піде євразійським шляхом, і стверджують, що зараз Колесніченко сам популяризує гомосексуальність. Політологи ж наполягають, що питання одностатевих сексуальних відносин – це не справа політиків.

До Верховної Ради внесли постанову, якою пропонується заборонити пропаганду одностатевих сексуальних стосунків, спрямовану на дітей. Автором проекту постанови, яка була зареєстрована у понеділок, є народний депутат «Батьківщини» Андрій Кожем’якін. У постанові народний депутат просить прийняти за основу проект закону № 1155, поданий народним депутатом Вадимом Колесніченком.

«Я – голова комітету, як я можу не подавати ці законопроекти, якщо вони розглядаються. Це питання було винесено на порядок денний комітету, комітет розглянув згідно з регламентом і законом про комітети, і така місія, як кажуть, моя як голови комітету», – сказав Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

Він сказав, що не знає, навіщо саме зараз порушувати це питання. Він попросив поцікавитися про це у автора законопроекту, депутата від Партії регіонів Вадима Колесніченка.

Якщо неповнолітній дитині пояснювати суть одностатевих стосунків чи пропагувати їх, то це вже є злочин
Вадим Колесніченко
«Мені здається, що кожна розумна людина розуміє, що, якщо неповнолітній дитині пояснювати суть одностатевих стосунків чи пропагувати їх, то це вже є злочин. Які тут можуть бути ще непорозуміння? Там про всі ці речі прописано і щодо навчальних занять, інтерактивних ігор, навчальних засобів. Там все розписано. Для мене особисто все зрозуміло. Якщо всі держави світу забороняють дітям неповнолітнім пити, курити, купувати ці речі, забороняють займатися азартними іграми, в нічні заклади ходити – це нікого не дивує. а якщо ми вболіваємо за духовний стан дитини, то держава має тут свої зобов’язання перед дитиною. Буде 18 років – будь ласка, хоч на голові стійте. Але не заважайте іншим людям», – наполягає Вадим Колесніченко.

Він пропонує заборонити пропаганду одностатевих сексуальних стосунків у сфері освіти та у ЗМІ. Згідно з законопроектом, забороняється практично будь-яка публікація про ЛГБТ-спільноти.

Шеремет: Колесніченко сам популяризує гомосексуалізм

Закон має бути зрозумілий не лише автору, а й людям, для яких його пишуть, наполягає керівник Гей-форуму України Святослав Шеремет. За його словами, в законопроекті чітко не визначено, що таке пропаганда одностатевих сексуальних стосунків. За твердженням Святослава Шеремета, ця ініціатива депутата Колесніченка – це і є своєрідна пропаганда гомосексуальності.

Це є позитивний бік – ми маємо можливість на тлі цих дурних ініціатив поговорити про свої проблеми
Святослав Шеремет
«Як сказав російський політик Жириновський: якщо ти хочеш привернути увагу до питання, до проблеми, до явища чи до поняття, будь ласка, запропонуй його заборонити. Далі піде жваве обговорення на багато місяців чи років, яке уже в Україні триває, – з ток-шоу, обговореннями на рівні публічних діячів, лідерів громадської думки – це і є справжня популяризація цього явища, коли люди починають про це говорити. І цей законопроект чим цікавий? Він став предметом суспільного обговорення. Лише 1–2% законопроектів, які подають в парламенті, стають предметом суспільного обговорення. Решта – або гине, ніхто про них не знає, ніхто не читає і не цікавиться, а цим цікавляться, Значить, це є позитивний бік – ми маємо можливість на тлі цих дурних ініціатив поговорити про свої проблеми», – сказав Святослав Шеремет.

Небоженко: це – проблема культури, а не політики

Питаннями одностатевих стосунків мали б займатися не політики, наполягає політолог Віктор Небоженко.

Такі питання порушуються виключно в рамках дискредитації опозиції, але не для того, щоб вирішити проблему
Віктор Небоженко
«Коли ця велика проблема пов’язана з дестабілізацією ситуації в країні, тоді, можливо, потрібно цим займатися політикам. А так спеціально займатися цим – я думаю, це проблема культури, а не проблема політики. Такі питання порушуються виключно в рамках дискредитації опозиції, але не для того, щоб вирішити проблему, або для того, щоб відволікти увагу від серйозних проблем, – говорить політолог. – Тобто це все не для того, щоб проблема була розкрита і було ухвалене правильне рішення, а для того, щоб ще більше заплутати ситуацію».

Тим часом схожий законопроект про заборону пропаганди гомосексуальності серед неповнолітніх почали розглядати у Росії. Відповідно до цього документа, всі «публічні дії, спрямовані на пропаганду мужолозтва, лесбіянства, бісексуалізму, трансгендерності серед неповнолітніх» караються в адміністративному порядку. Щодо такої законодавчої ініціативи в Росії критично висловлювалася європейська спільнота. Відтак, якщо законопроект щодо заборони «пропаганди одностатевих сексуальних відносин» ухвалять і в Україні, то це стане на заваді європейській інтеграції, припускають експерти.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляла, що проект закону про заборону пропаганди одностатевих сексуальних стосунків серед дітей є «неприйнятним для країни, яка прагне до глибших стосунків з Європейським Союзом».

Тим часом автор законопроекту Вадим Колесніченко наголосив, що «якщо Європа хоче розбещувати українських дітей, то йому така Європа ніколи не буде потрібна».

Водночас, як кажуть у ЛГБТ-спільноті, уряд прем’єра Миколи Азарова вніс законопроект, яким забороняється дискримінація людей на підставі сексуальної орієнтації.

Наприкінці минулого року Рада з прав людини ООН надала Україні 145 рекомендацій щодо покращення стану прав людини в державі, й майже кожна десята рекомендація стосувалася свободи кожного обирати сексуальну орієнтацію. За словами правозахисників, такий резонанс викликало ухвалення в Україні в першому читанні законопроекту, який передбачає заборону «пропаганди гомосексуальності».
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG