Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: звернення УГС щодо Тимошенко ще має розглянути комісія з питань помилування


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська
Звернення Української Гельсінської спілки до президента Віктора Януковича з проханням про помилування Юлії Тимошенко ще має розглянути уповноважена комісія. Про це в ефірі Радіо Свобода сказала уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Вона зазначила, що, на її думку, звернення від її імені з проханням про помилування колишнього прем’єра «на сьогодні є передчасним», однак це не означає, що вона виключає таке звернення у майбутньому.

«Те, що Українська Гельсінська спілка звернулася – це прекрасно, але в будь-якому разі тепер це питання має розглянути комісія», – наголосила омбудсмен.

«Я зараз можу говорити про те, що я дійсно створила прецедент, причому не один, а два, і я це хочу підкреслити. Я думала над тим, як налагодити співпрацю з комісією з питань помилування при президентові, тому що у деяких випадках захист прав людини вимагає в тому числі і помилування особи. З цим указом президента (в якому зокрема йшлося і про помилування Луценка – ред.) я напрацювала вже два варіанти співпраці з комісією: один варіант – це по заяві пана Могильовцева, я звернулася з клопотанням підтримати його заяву, яка ним була самостійно подана, і про справі Луценка – це, по суті, ініціювання розгляду питання про помилування комісією при президентові», – розповіла Лутковська.

«Комісія до моїх клопотань поставилася схвально і в першому, і в другому випадках. Я собі певну процедуру напрацювала і буду використовувати її і в подальшому. Яким чином комісія при президентові поставиться зараз до звернення Української Гельсінської спілки, я не знаю, мені важко спрогнозувати це питання. Колегіальний орган має вирішити, яким чином йому розглядати це клопотання», – додала омбудсмен.
XS
SM
MD
LG