Доступність посилання

ТОП новини

«Вставай, Україно!»: опозиція мітингувала в Рівному


«Вставай, Україно!» у Рівному
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Вставай, Україно!» у Рівному

У Рівному в середу відбулася акція опозиції «Вставай, Україно!», яка цими днями по черзі обходить регіони України, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Рівняни на чолі з лідерами опозиції пройшли ходою від Покровського собору до майдану Незалежності, щоб висловити протест проти дій нинішньої влади та провладної більшості в парламенті.

За підрахунками правоохоронців, акція зібрала понад чотири тисячі людей. Самі опозиціонери заявили, що учасників було близько 20 тисяч. За іншими підрахунками, в акції взяли участь 8–10 тисяч людей.

Ходу вулицею Соборною очолили Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Віталій Кличко. Мітинг розпочали народні депутати від Рівненщини – свободівці Віталій Чугунніков та Олег Осуховський, а також батьківщинівці Юрій Вознюк та Микола Кучерук.

Вони нагадали землякам, що 21 квітня відбудуться довибори до обласної ради в чотирьох округах. Адже минулої осені чотири із п’яти мажоритарників в області були обрані від опозиційних сил. Відтак місця колишніх депутатів обласної ради, а нині народних депутатів від опозиційних партій мають посісти також опозиціонери, наголосили вони.

«Ви завели опозицію до Верховної Ради. Це ваша опозиція і ваша заслуга», – звернувся до рівнян голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Тим часом Віталій Кличко висловив переконання, що симпатиків опозиції на Рівненщині набагато більше, ніж зібралося на велелюдному майдані – це і ті, хто не зміг дістатися сюди з віддалених місць області або ж із-за кордону, де через тотальне безробіття змушений заробляти на прожиття.

Рівняни зустріли оплесками озвучене вітання від їхнього земляка – колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, водночас скандуючи «Юлі – волю!».

Керівник ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк, виступаючи перед рівнянами, повідомив, що Партія регіонів пішла на поступки опозиції, і до порядку денного парламенту включені всі нагальні питання, яких опозиція домагалася, зокрема, про призначення виборів мера Києва та Київради, скасування пенсійної реформи, відставку Кабінету міністрів, декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими незаконно, на думку опозиції, ув’язнена Юлія Тимошенко.

Водночас лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок додав: «Ми ідеологічно різні, але нас об’єднує погляд на перспективи завтрашнього дня. Наших методів парламентської боротьби замало. Ми потребуємо вашої підтримки».

Мітинг завершився виконанням гімну України.

Рівне – дев’ятий обласний центр, куди приїхали лідери опозиції, щоб виступити перед людьми. Акція стартувала в березні з Вінниці і має завершитися масштабним маршем у Києві у День Європи, 18 травня. Організатори наголошують, що її кінцевою метою вбачають відставку чинного президента.

У вівторок масштабна акція протесту відбулася в Луцьку, в п’ятницю всеукраїнська акція «Вставай, Україно!» вперше відбудеться у Східній Україні.
XS
SM
MD
LG