Доступність посилання

ТОП новини

Понад 80 відсотків франківців визнали недостатньою інформацію про діяльність судів – опитування


83 відсотки опитаних івано-франківців вважають недостатньою інформацію про діяльність судів, понад 90 відсотків хотіли б більше отримувати такої інформації, засвідчило опитування «Вивчення інформаційних потреб споживачів судових послуг», результати якого представили в четвер в Івано-Франківську.

За словами голови правозахисної організації «Закон і правопорядок» Володимира Турчина, найприйнятнішою формою отримання інформації опитані назвали ЗМІ – майже кожен другий опитаний, 36 відсотків хочуть мати доступ до бази даних суду.

Крім запитань із анкети, респонденти давали свої пропозиції, приміром, зробити відкритим доступ та оприлюднення інформації про доходи і витрати та майно суддів, про економічні злочини та хабарництво. А були і прохання «більшої поваги до наших проблем».

Майже тисяча респондентів відповіла на питання про своє ставлення до судової системи і про те, що вони хотіли б змінити. Анкетування проводили у трудових колективах, навчальних закладах, на вулиці – це були люди різного віку та соціального стану, окремо серед юристів і серед представників правозахисних громадських організацій України.

Опитування вперше провели три громадські організації – «Закон і порядок», «Станіславська правозахисна група» та «Агентство з розвитку приватної ініціативи».

За словами заступника голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Андрія Малєєва, «важливо, що саме громадськість почала вивчати попит на інформацію, яка потрібна людям від судів». «Ми не повинні видавати ту інформацію в соціум, яка нам здається правильною, в першу чергу ми повинні знати, що цікавить людей», – додав Малєєв.

Після опитування, як пообіцяли представники судової системи, вони адаптуватимуть свою роботу до потреб людей. Нещодавно вперше в Івано-Франківську відбувся звіт апеляційного суду перед громадськістю.

Схожі опитування громадські організації з Івано-Франківська планують провести і в судах районів Прикарпаття.
XS
SM
MD
LG