Доступність посилання

ТОП новини

Українські школярі знають, як діагностувати рак, і шукають альтернативні джерела енергії


Українські школярі їдуть на наукову конференцію на Балі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Як виявляти рак на ранніх стадіях, досліджувати поверхню планет і обігрівати приміщення під час доїння корів, знають шестеро українських старшокласників. Вони представляють Україну на двадцятій Міжнародній конференції молодих учених ICYS, що розпочалася сьогодні в Індонезії на острові Балі.

Десятикласник Ярослав Шух із Чернівців придумав, як діагностувати рак на ранніх стадіях за допомогою поляризованого світла. Сьогодні, за словами хлопця, він може виявляти тільки певні види цього захворювання, але згодом він планує зробити свій метод універсальним.

«Я досліджував жіночу репродуктивну сферу, бо там поки що найлегше діагностувати. Але, в принципі, так можна будь-який вид раку виявляти, тільки треба проводити відповідні дослідження, за різних форм раку вміст різних речовин у крові збільшується. В подальшому я планую свій метод узагальнити, але, думаю, це буде не скоро», – зауважує дослідник.

Його колега по ліцею Лідія Захарук готова представляти власний метод діагностики онкологічних захворювань за допомогою лазера. Владислав Нежура із Запоріжжя навчився застосовувати математичну теорію вузлів у генетиці, а його земляк Ілля Літкін розробив комп’ютерну програму для аналізу різних поверхонь: від мікроскопічних клітин до далеких планет. Киянин Андрій Андрусишин досліджував ракоподібних, вивчаючи рівень забруднення Чорного моря важкими металами, а Ольга Калініченко із Полтави придумала, як обігрівати приміщення за допомогою енергії, що вивільняється при доїнні корів. Ці шестеро дослідників представляють Україну на Міжнародній конференції молодих учених ICYS в Індонезії.

Українці змагатимуться з командами з Європи, Південної Америки та Тихоокеанського регіону

Конференція, яка починалась із восьми країн-учасниць, сьогодні об’єднує 23 країни. В основному – це країни Європи, Південної Америки і Тихоокеанського регіону. Конкуренція дуже висока, зауважує керівник команди, викладач фізики та астрономії Пауль Пшеничка.

«Польща завжди представляє дуже сильну команду, Угорщина, Росія – аж дві: із Москви і Петербурга. Дуже сильні математики приїжджають з Грузії. І традиційно досить сильна команда – з Білорусі», – вважає він.

Українську команду відбирають і готують із жовтня минулого року – у кілька етапів, зазначає президент Малої академії наук Станіслав Довгий. Він зізнається, що сподівається на високий результат.

«Нам дуже приємно, що минулого року на конференції, що відбулася також у квітні в Нідерландах, наші діти здобули призові місця, причому це були одна золота медаль, дві срібні і спеціальний приз у секції фізики, інформатики і математики», – розповів Станіслав Довгий.

Конференція триватиме на Балі до 23 квітня.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG