Доступність посилання

ТОП новини

«Беркут» кинули на оборону Межигір’я


Київ – Підрозділ «Беркуту» та загін без розпізнавальних знаків кинули на приборкання акції під воротами Межигір’я. Півсотню людей, які вимагали припинити політичні репресії, протягом години блокували правоохоронці і не давали їм можливості зустрітися з депутатом від «Батьківщини» Лесею Оробець. Затриманих під час цих подій активістів згодом відпустили.

Під Межигір’ям зібралися близько 50 громадських активістів та кілька десятків співробітників правоохоронних органів в уніформі та цивільному. Перші скандували «Нас не залякати!» та «Ні диктатурі!». Другі записували їх на відео.

Формально акцію було організовано як зустріч із депутатом Верховної Ради Лесею Оробець. За її словами, перед приїздом їй «влаштували ДТП», тому вона дісталася до Межигір’я на метро та попутці.

Активістів оточили і намагалися затримати

Тим часом на під’їзді до Нових Петрівців помітили автозак із заґратованими вікнами. Згодом невідомі люди в чорних одностроях почали відтискати активістів від воріт Межигір’я. За кілька хвилин під’їхав автобус. З нього вийшли бійці міліцейського підрозділу «Беркут», оточили активістів і почали намагатися затримувати їх, висмикуючи з юрби. Утім, затягти до автозаку вдалося лише одного з пікетувальників.

На місці подій перебував і начальник київського обласного управління МВС Валерій Мазан. На запитання Лесі Оробець про причини перешкоджання її зустрічі з виборцями він відповів: «Не бачу. Зустрічайтесь, будь ласка, зустрічайтесь».
Під Межигір’ям міліція заблокувала активістів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сільський голова Нових Петрівців підтримав дії міліції

Доки пікетувальників відтискали від воріт Межигір’я та затягали у автозак, до подій долучився сільський голова Нових Петрівців Родіон Старенький. Він привів на зустріч кількох сільських мешканців, які, за його словами, висловили бажання поспілкуватися з депутатом. Одній із жінок, що прийшли зі Стареньким, підказали, хто з присутніх Оробець, і та почала наводити свої аргументи щодо непотрібності акцій протесту під Межигір’ям.

«А раніше як було? Суди були справедливі? Не саджали? Це вам зараз Янукович не угодний, бо опозиція хоче до влади прийти. Розумні люди, мудрі треба щоб були при владі. Щоб безладу у державі не було», – казала мешканка Нових Петрівців.

У свою чергу Родіон Старенький підтримав дії міліції і заявив, що акція не є мирною. «Ви проводите мирні збори тут? Це не мирні!» – наголосив Старенький.

Затриманому активісту погрожували

За півгодини, коли збіг час, зазначений у заяві Лесі Оробець про зустріч з виборцями, співробітники «Беркуту» розблокували активістів біля воріт Межигір’я та звільнили затриманого. Олександр Кашпар розповів, що в автозаку йому погрожували та допитувалися про гроші.

Хотіли дізнатися, за скільки коштів я сюди прийшов, щоб постояти і поскандувати. Але мені не платили!
Олександр Кашпар
«Вони мені казали про те, що хотіли дізнатися, за скільки коштів я сюди прийшов, приїхав із Чернігова, щоб тут постояти і поскандувати. Але мені не платили!» – розповів Кашпар.

Пізніше у відділі зв’язків з громадськістю ГУМВС України в Київській області заявили, що співробітники міліції не затримували учасників акції під Межигір’ям, а лише забезпечували громадський порядок.

Акція вдалася – Оробець

Утім, попри усі намагання міліції, акція протесту вдалася, заявила Леся Оробець.

Право на мирні збори, право на протест – священні!
Леся Оробець
«Це, напевно, найпрекрасніша зустріч із виборцями, яка в мене була. Я вважаю, що право на мирні збори, право на протест – священні!» – зазначила Оробець.

Раніше, 5 квітня, суд заборонив проводити протест перед офісом президента в Нових Петрівцях. Утім, акція відбулася, і кількох її учасників засудили до арешту. 12 квітня активісти прийшли до Межигір’я вимагати свободу заарештованим.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG