Доступність посилання

ТОП новини

Навчання мистецтву може стати дорожчим, бо держава економить


Київ – Вартість навчання у школах мистецтва цього року не змінюватиметься. На цьому наголошують як у Міністерстві культури України, так і в Міністерстві фінансів. Саме посадовці останнього відомства у своєму листі у Мінкульт запропонували переглянути вартість навчання у школах естетичного виховання. Нині у Мінфіні кажуть, що їхній лист у культурне відомство має рекомендаційний характер і стосується наступного року, адже держава, мовляв, має ефективніше розпоряджатися коштами.

Роком дитячої творчості проголосив президент Віктор Янукович 2013 рік. Для того, щоб діти тішили новими досягненнями, глава держави навіть доручив урядові затвердити відповідний план, який, зокрема, передбачав би й додаткові видатки. Однак уже наприкінці січня Міністерство фінансів України надіслало Міністерству культури лист із рекомендаціями про «оптимізацію мережі бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів».

Йдеться про культурні та освітні заклади, діяльність яких радять проаналізувати «з урахуванням демографічної ситуації». У листі зокрема містяться вказівки щодо шкіл естетичного виховання (простіше – музичних та художніх шкіл): окрім підвищення плати, рекомендовано також скоротити кількість навчальних годин і збільшити навантаження на викладачів.

Міністр культури Леонід Новохатько перед черговим засіданням Кабміну заспокоїв, що лист Мінфіну – це «лист до розмірковування» і що плата за навчання у школах мистецтва поки не змінюватиметься. «Сьогодні вартість (навчання у школах мистецтва – ред.) у середньому по Україні – 52 гривні. Найвища у Києві – від 70 гривень до 140 гривень (це на модні інструменти, естрадний спів)», – сказав міністр.

«Вони просто знищать цю систему»

Про незмінність вартості естетичного виховання кажуть і в Мінфіні. Перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський (безпосередній підписант листа на адресу Міністерства культури) наголошує, що бюджет на 2013 рік затверджений і поради, які висловлювало його відомство, стосуються перспективи. У Міністерстві фінансів натякають, що кошти мали б використовуватися ефективніше.

Питання управління коштами обов’язково має у суспільстві дискутуватися
Анатолій Мярковський
«В цілому видатки на культуру у місцевих бюджетах збільшено у 2013 році на 8,3%. Минулого року вони складали 7,1 мільярда гривень, цього року – 7,6 мільярда гривень. Ми не можемо сказати, що у нас зменшилося фінансування. Фінансування збільшується. Але, думаю, питання управління коштами обов’язково має у суспільстві дискутуватися», – зазначив перший заступник міністра фінансів.

За даними поінформованого джерела, наприкінці минулого року Міністерство фінансів звернулося до першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, вказуючи на те, що в України – обмежений кошторис, тому всі бюджетні установи України повинні розробити пропозиції з «оптимізації» держвитрат. Лист до Мінкульту нібито і став одним із шляхів заощадити.

Якщо вони приведуть до собівартості обсяг плати за навчання, то інше їм уже не потрібно буде робити. Вони знищать цю систему
Олександр Шаліт
Голова Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного виховання Олександр Шаліт сказав Радіо Свобода, що ініціативи уряду можуть зруйнувати всю систему позашкільної мистецької освіти. «Якщо вони приведуть до собівартості обсяг плати за навчання, то інше їм уже не потрібно буде робити. Вони просто знищать цю систему. А якщо ми відіб’ємо зараз плату за навчання, то наступним етапом буде збільшення обсягу педагогічного навантаження, скорочення годин навчального плану тощо», – наголошує він.

«Жодній такій школі, яка сьогодні існує на теренах України, тих коштів, які виділяються, не вистачає. Важливий момент – ці кошти виділяються без нормативів. Тобто скільки може потягнути місцевий бюджет, стільки і виділяється», – розповів Шаліт, який також є директором однієї з київських шкіл мистецтва.

Нині в Україні працює близько півтори тисячі початкових мистецьких шкіл, які відвідує майже 335 тисяч учнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG