Доступність посилання

ТОП новини

Вихованці сиротинця судяться з матір’ю-вихователькою


Мати-виховательку Тамару Май звинувачують у жорстоких методах виховання та використанні дитячої праці
Мати-виховательку Тамару Май звинувачують у жорстоких методах виховання та використанні дитячої праці
Харків – У Харкові закривають один із перших на пострадянському просторі дитячий будинок сімейного типу Тамари Май. Мати-виховательку звинувачують у жорстоких методах виховання та використанні дитячої праці. Сама Тамара Май звинувачення відкидає і вважає, що в такий спосіб влада просто хоче закрити заклад.

Тамара Май разом зі своїм чоловіком ще у 1989 році одна з перших відгукнулася на заклик влади організовувати дитячі будинки сімейного типу. Про Тамару Май та її вихованців писали газети й знімали документальні фільми, а сиротинцю дарували житло, землю та побутову техніку.

За 24 роки Тамара Май виховала сімох власних та 26 прийомних дітей.
Вихованці сиротинця судяться з матір’ю-вихователькою на Харківщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

«Про нас можна було знімати фільм жахів» – колишні вихованці

Тепер герої колишніх хвалебних історій кажуть: «Про нас можна знімати фільм жахів».

Реально – це не дитячий будинок, це пекельний сиротинець. Ця людина – диявол
«Реально – це не дитячий будинок, це пекельний сиротинець. Це не передати словами. Ця людина – диявол», – так відгукуються про свою прийомну матір уже дорослі Віталій Бовт та Олексій Батраков.

34-річний Олексій уже сам батько двох дітей. До Тамари Май він потрапив у 9-му віці. За 10 років, за словами Олексія, йому довелося пережити і голод, і холод, і лайку.

Якщо ми не виконували роботу – вона не давала їсти
«Вона давала нам роботу таку, що дорослому була б тяжкою. Ну як можна відправити дитину вночі кидати гній? Я під час роботи міг заснути. Бувало заб’юсь у куток, аби вітер не продував одяг. А якщо ми не виконували роботу, вона не давала їсти. Або могла відправити спати в будинок без опалення, бо там від морозу лопнула опалювальна система», – розповідає Батраков.

За спогадами колишніх вихованців, Тамара Май за непослух била дітей кочергою, шлангом від насоса – усім, що потрапить під руку. У школі діти рідко з’являлися через синці. Замість навчання їм доводилося рубати ліс та орати у полі.

У неї діти, як раби. Замість школи ми косили сіно, прибирали за тваринами
«У неї діти, як раби. Замість школи ми косили сіно, прибирали за тваринами. А коли різали це м’ясо, ми ж його не бачили, не їли», – згадує ще один випускник дитячого будинку сімейного типу Тамари Май, Олексій Затула.

«Діти самі звернулися із заявою, що не можуть там жити» – прокурор

У службі у справах дітей запевняють, що через численні претензії до методів виховання Тамари Май їй давно заборонили брати нових сиріт із місцевих дитбудинків. Тож господиня сімейного сиротинця знайшла шістьох дітей аж у Кривому Розі. Двоє з цих дітей поскаржилися представникам харківської районної служби, яка наглядає за правами дітей, на свого вихователя.

Дитячий будинок сімейного типу, де проживає Тамара Май разом із дітьми
Дитячий будинок сімейного типу, де проживає Тамара Май разом із дітьми
«Діти самі звернулися із письмовою заявою до органу опіки з тим, що вони не можуть там перебувати і просили захисту. На теперішній час органами опіки Харківської районної адміністрації заявлено до суду позов про позбавлення опіки матері-вихователя», – повідомила старший прокурор Харківської міжрайонної прокуратури Лариса Гайдамака.

Дітей залякали чи заманили грошима? – Тамара Май

Прийомна мати відкидає усі звинувачення у жорстокому поводженні з дітьми, а тих вихованців, що написали скарги, на її думку, просто залякали чи заманили грошима.

Мені сказали: якщо напишеш відмову від мами, будеш багато отримувати грошей і забезпечуватимемо одягом
«Мені сказали: якщо напишеш відмову від мами, будеш багато отримувати грошей і забезпечуватимемо одягом», – розповів Радіо Свобода студент Чугуївського ліцею Сергій. За словами хлопця, обіцяного він не побачив і тепер жалкує, що писав заяву про відмову від Тамари Май.

Кореспондент Радіо Свобода побував у будинку сімейного типу Тамари Май. На кухні готували їсти 18-річний Антон та 12-річний Ромчик.

«Я вмію робити салат-олів’є, окрошку. Ми допомагаємо матері. Наприклад, годуємо курей, гусей, є у нас і кролі», – охоче розповів Роман.

Триває війна. Діти стали розмінною монетою у цій війні між держслужбовцями і мною
Тамара Май
А прийомна мати помітно нервується. «Триває війна. Діти стали розмінною монетою у цій війні між держслужбовцями і мною», – зауважила вона.

Натомість соціальний педагог Лілія Гриценко, що багато років наглядає за цією родиною, каже, що Тамара Май бездоганний маніпулятор, яка вміє створити картинку для преси.

Тож мати-вихователька, її вихованці різних років та представники органів опіки зустрінуться у суді. Тамара Май позивається до суду за наклеп, а соціальні служби стосовно позбавлення опіки.
XS
SM
MD
LG