Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС відклали звіти про Сербію і Косово – джерело


Катрін Аштон була посередником у переговорах Сербії і Косова
Катрін Аштон була посередником у переговорах Сербії і Косова
Джерело в Європейській комісії повідомило Радіо Свобода, що очікуване було на сьогодні оприлюднення звітів про поступ Сербії і Косова у зближенні з Європейським союзом відкладене на пізніше.

Як несподівано заявила верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка була посередником у переговорах Сербії і Косова, завтра у Брюсселі між ними відбудеться ще одне коло таких переговорів.

Понад тиждень тому Сербія відхилила запропонований Євросоюзом план нормалізації відносин із Косовом, заявивши, що він «не гарантує повної безпеки і захисту прав людини сербського народу в Косові» і що переговори про це треба продовжити.

У Європейському союзі раніше заявляли, що посередництво ЄС у цих переговорах закінчене.

Євросоюз заявляє, що його рішення, чи починати з Сербією переговори про її вступ, залежатиме саме від поступу в налагодженні її відносин із Косовом.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі. Найбільшу проблему складає становище сербів за національністю, які компактно живуть на півночі Косова і не визнають косовських державних інституцій.
XS
SM
MD
LG