Доступність посилання

ТОП новини

Спецслужби CША кинуті на розслідування теракту в Бостоні


Нью-Йорк – Америка щойно почала оговтуватись від шоку після вибухів у понеділок, 15 квітня, двох потужних бомб під час традиційного Бостонського марафону, в якому змагалися 23 тисячі бігунів. За найсвіжішими даними, кількість поранених сягнула 176, плюс троє загиблих. Детективи зайняті пошуками терористів – одного чи кількох.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама наголосив: «Ми поки що не знаємо, хто скоїв це, або чому... Але ви мусите знати: ми дійдемо до дна цієї справи, ми знайдемо тих, хто це зробив, ми дізнаємося, чому вони це зробили. Тож, будь-яка особа, будь-яка відповідальна група відчує на собі усю вагу закону».

Тимчасом, у Нью-Йорку теж посилюють охорону важливих об’єктів. Зокрема, посилили охорону площі Таймс-Сквер у центрі Манхеттена, мостів, тунелів, станцій метро.

Кілька підрозділів нью-йоркських поліцейських із пошуковими собаками відряджено до Бостона. Взагалі піднято на ноги усі правоохоронні служби на чолі з Федеральним бюро розслідувань (ФБР).

До Бостона на допомогу місцевим детективам прибули поліцейські з Філадельфії, Балтімора, Вашингтона. Також мобілізовано загони Національної гвардії.

Звернулися із закликом до бостонців: зібрати усі можливі матеріали з місця події – фотографії, зроблені камерами й мобільниками, свідчення очевидців, відеописи, зняті поліцейськими відеокамерами на ліхтарних стовпах. Назагал це десятки тисяч матеріалів. Праці вистачає на всіх детективів.

Крім того, перевіряють свідчення очевидців. Зокрема, люди кажуть, що бачили, як від урни зі сміттям край дороги, де вибухнула закладена туди перша бомба, поспішав якийсь молодик у куртці з капюшоном. Його розшукують.

На кілька годин було заблоковано мобільний зв’язок через підозру, що вибухові пристрої увімкнув сигнал із мобільного телефону.

Вранці у вівторок, 16 квітня, відбулася прес-конференція за участю начальника поліції Єда Дейвіса і мера Бостона Томаса Меніно. Але значних новин не було.

Ед Дейвіс сказав лише, що вже є один підозрюваний, але не назвав прізвища, бо формального звинувачення ще нема, і не відомо, чи це той молодик у куртці з капюшоном.

То був мерзенний і боягузливий теракт – Обама

Президент Барак Обама у короткому виступі в Білому домі у вівторок вранці вперше назвав вибухи бомб під час Бостонського марафону терористичним актом, «мерзенним і боягузливим».

«Коли бомби застосовують проти невинних цивільних, це є актом тероризму», – сказав президент. При цьому він додав: «Ми, одначе, поки що не знаємо, хто вчинив цей напад і чому, чи це було заплановано й виконано терористичною організацією, закордонною чи внутрішньою, або чи це був акт злісної особи. Цього ми поки що не знаємо. Ясно, що ми нині перебуваємо на початку розслідування. Потрібен час, щоб простежити кожну наводку й визначити те, що трапилося. Але ми зробимо це».

Поки що відомо, що йдеться про скоординовану атаку – вибух двох бомб із інтервалом у декілька секунд.

Афганський ісламістський рух «Талібан» спростував будь-яку причетність цієї організації до бостонського теракту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG