Доступність посилання

ТОП новини

Опозиції і комуністам не вистачило кілька голосів для скасування пенсійної реформи


Київ – Верховна Рада відмовилася скасовувати пенсійну реформу, започатковану владою у 2011 році. За зменшення пенсійного віку голосували опозиція та комуністи. Утім, їм все одно не вистачило голосів для підтримки жодного з трьох запропонованих законопроектів.

У Партії регіонів не виключають, що зміни до нинішнього пенсійного законодавства, які передбачатимуть принцип самостійного обрання працюючими віку виходу на пенсію, ще будуть розглядатися у парламенті. Про це повідомив регіонал Олександр Стоян.

За його словами, фракція цієї політичної сили створила робочу групу для доопрацювання пенсійної реформи. Стоян також пояснив, чому фракція Партії регіонів не голосувала за жоден із трьох запропонованих законопроектів.

Якщо зараз відмінити пенсійну реформу, це означатиме катастрофу. Треба додатково, як мінімум, 7,5 мільярдів гривень
Олександр Стоян
«Жоден проект не внесе суттєвих змін у нинішню пенсійну реформу. Наша політична сила вже побачила, що пенсійну реформу треба доопрацювати. Створена робоча група, де ми будемо вносити конкретні пропозиції щодо покращення пенсійної реформи. Якщо зараз відмінити пенсійну реформу, це означатиме катастрофу для усіх нинішніх пенсіонерів. Треба додатково, як мінімум, 7,5 мільярдів гривень», – зауважив Стоян.

Лідери опозиції не змогли мобілізувати своїх депутатів – Міщенко

221 голос набрав законопроект авторства депутатів від «Батьківщини» Людмили Денисової та Андрія Сенченка. Згідно з пояснювальною запискою, документом передбачалося встановлення пенсійного віку для жінок – 55 років, встановлення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком – 5 років.

Проект закону позафракційного депутата Сергія Міщенка отримав 223 голоси «за». Відтак, Верховна Рада відмовилася знизити пенсійний вік для жінок із 60 до 55 років за наявності страхового стажу не менше ніж 15 років.

Саме цей законопроект пропонував зміни, які можна було б вважати скасуванням пенсійної реформи, запровадженої владою, запевнив Міщенко.

Якщо б лідери опозиції мобілізували усіх своїх депутатів, то було б понад 240 голосів за скасування пенсійної реформи
Сергій Міщенко
«Жінкам зниження пенсійного віку і зменшення страхового стажу на 10 років чоловікам і жінкам. Якщо б лідери опозиції, в першу чергу «Батьківщини» і УДАРу, мобілізували усіх своїх депутатів, то було б понад 240 голосів за скасування пенсійної реформи. Якщо і далі так будуть ставитись питання, то я не знаю, як ці опозиційні сили можуть говорити, що ми все робимо, щоб виконати обіцянки», – наголосив Міщенко.

Через відрядження, хвороби та з інших причин за скасування пенсійної реформи не проголосували: 7 депутатів від «Батьківщини», 7 – від УДАРу, 1 – від «Свободи» і 4 позафракційних.

Знову подаватимемо законопроекти, щоб скасувати ганебну реформу – Кличко

Також Верховна Рада не підтримала законопроекту щодо врегулювання порядку призначення пенсії за віком, запропонованого позафракційним депутатом Володимиром Литвином. За документ проголосували 208 парламентарів.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту закону, він пропонував встановити страховий стаж, необхідний для призначення пенсії для чоловіків 35 років, а для жінок 30 років.

Опозиція наполягатиме на тому, щоб Верховна Рада повернулася до перегляду норм пенсійного законодавства, заявив лідер УДАРу Віталій Кличко.

Ми не можемо собі дозволити європейський вік виходу не пенсію, тому що в Європі живуть набагато довше
Віталій Кличко
«Голосування показало, хто відстоював пенсійну реформу, це Партія регіонів. Ми будемо знову подавати законопроекти, щоб скасувати цю ганебну пенсійну реформу, яка не працює в інтересах українців. Ми не можемо собі дозволити європейський вік виходу не пенсію, тому що в Європі живуть набагато довше. А у нас в Україні не кожен відчує, що таке пенсійна реформа лише тому, що не доживе», – зазначив Кличко.

Другого квітня цього року Верховна Рада також відмовилася знизити пенсійний вік для жінок із 60 до 55 років за наявності страхового стажу не менше ніж 15 років. Також у квітні міністр соціальної політики Наталія Королевська заявляла, що скасувати пенсійну реформу не реально. Утім, під час виборчої кампанії Королевська говорила, що пенсійна реформа довела свою неефективність, оскільки зберігається дефіцит Пенсійного фонду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG