Доступність посилання

ТОП новини

Мер Черкас ветував рішення міськради про розпуск виконкому


Сергій Одарич, архівне фото
Сергій Одарич, архівне фото
Міський голова Черкас Сергій Одарич ветував у середу рішення Черкаської міської ради щодо розпуску виконавчого комітету, оскільки воно, за його словами, «абсолютно безглузде з юридичного погляду».

«У назві рішення міститься посилання про припинення повноважень заступників міського голови, а в самому рішенні ні слова про це немає. Повноваження де-юре не припиняються, натомість є вимога міському голові провести розрахунок, не звільняючи заступників. І найбільш пікантне те, що в рішенні є вимога до міського голови поновити на посадах двох раніше звільнених заступників. Тобто абсолютно юридично безграмотне рішення», – зауважує Одарич.

Мер Черкас переконаний, що підстави для розпуску виконкому смішні – претензії до рішення за 2008 рік, яке скасували суди. А з того часу склад виконкому змінювався мінімум тричі.

Натомість депутат міської ради Валерій Воротник у коментарі Радіо Свобода зауважив, що після такого рішення Одарича у депутатів є всі підстави збирати позачергову сесію, але вже не заради розпуску виконкому, а для голосування за імпічмент міського голови.

Водночас заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України Юрій Сас повідомив Радіо Свобода, що для імпічменту потрібен 41 голос, тобто підтримка цієї пропозиції двома третинами депутатського складу.

«Формально підставою для такого рішення (імпічменту) повинні бути факти порушень міським головою законодавства, прав і свобод громадян. Зазвичай у таких випадках останнє слово залишається за судом, який у нинішніх обставинах ухвалюватиме рішення з огляду на політичну волю влади найвищого рівня. Тобто реальний вплив місцевого фактору не буде визначальним. Але навіть перше завдання – знайти 41 голос – може виявитись надто складним для широкої антимерської коаліції», – резюмував Сас.

Тиждень тому, 11 квітня, депутати міської ради Черкас вирішили розпустити виконавчий комітет і припинити повноваження заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади і керуючого справами. За таке рішення поіменно проголосували 34 обранці.
XS
SM
MD
LG