Доступність посилання

ТОП новини

Спрощений візовий режим із Україною стає ще простішим – рішення Європарламенту


Страсбург – Європейський парламент у четвер ухвалив полегшення візових процедур для українців, які прагнуть відвідувати Європейський союз. Журналісти й технічний персонал, водії, представники неурядових організацій, родичі громадян із країн ЄС – загалом, ціла низка категорій українців матиме простіший та дешевший доступ до отримання віз на територію Євросоюзу (точніше, шенгенських віз). Однак, ратифікація документа у Страсбурзі була непростою.

Переважна більшість європейських депутатів висловила беззастережну підтримку подальшого спрощення оформлення віз для українців.

Однак представники Альянсу лібералів та демократів за Європу протягом декількох останніх днів домагалися відкладення ухвалення документа, що має зробити Євросоюз відкритішим для пересування українців. Зокрема, євродепутат від Нідерландів Софія Інт Велд перед голосуванням закликала відіслати рішення щодо віз назад до комітету Європарламенту з питань внутрішніх справ, громадянських свобод і юстиції.

Потрібен ще деякий час для вирішення проблем, це законопроекти проти геїв
Софія Інт Велд
«Ми вважаємо, що спрощення візового режиму з Україною – це важливий крок співробітництва. Однак, ми гадаємо, що потрібен ще деякий час для вирішення проблем, які ще залишаються. Зокрема, це законопроекти проти геїв, які наразі чекають на ухвалення в українському парламенті», – каже вона, маючи на увазі законопроект щодо заборони пропаганди гомосексуалізму, який у ЄС вважають проявом гомофобії.

Спрощення віз – це інструмент демократизації

У свою чергу, на захист пересічних громадян України, які не повинні потерпати через обмеження вільного пересування, виступив голова делегації зі співробітництва з Україною польський депутат-консерватор Павел Коваль.

Ми не можемо змарнувати цієї нагоди надіслати (Україні) дуже чіткий сигнал
Павел Коваль
«Ми не можемо змарнувати цієї нагоди надіслати (Україні) дуже чіткий сигнал. Ми – за відкритість, за те, щоб люди могли приїжджати до Польщі. Це – найкращий механізм демократизації та гарантування всіх громадянських прав тим, хто живе на східному боці Бугу», – зазначив польський депутат.

Він, як і його колеги з інших політичних фракцій Європарламенту, переконаний, що питання візової лібералізації – це частина процесу політичної асоціації між Україною та Євросоюзом. Тому, на їхню думку, змішувати візи з питаннями дискримінації за сексуальною ознакою не слід.

Євродепутати раніше також наголошували на тому, що Україна є важливим учасником ініціативи «Східне партнерство», тож поглиблення спрощеного режиму надання віз вдихне у відносини з українською державою ще більше життя.

Характерно, що Молдова, тобто інша держава-учасниця згаданої ініціативи, цього ж дня також отримала зелене світло Європарламенту для полегшення візового режиму із державами європейської спільноти.

Розширення категорій громадян

Загалом, до 14 категорій громадян, що користувалися спрощеною процедурою оформлення віз, згідно з нинішнім рішенням, додадуть ще 9 категорій українців – це, серед інших, водiї, якi здiйснюють мiжнароднi вантажнi й пасажирськi перевезення, журналiсти і члени технiчного персоналу, що їх супроводжують, учасники офiцiйних програм обмiну, організованих мунiципалiтетами.

Нові спрощення стосуватимуться близьких родичів, одного iз подружжя, дiтей, батьків, дiдусів, бабусiв, онуків, якi вiдвiдують громадян України, що проживають на територiї держав ЄС, або ж громадян ЄС, а також громадян, якi вiдвiдують ЄС iз метою лiкування.

Крім цього, чіткіше визначатимуться терміни дії багаторазових віз, буде врегульована робота посередників та можливість термінових процедур для тих осіб, які живуть далеко від візових центрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG