Доступність посилання

ТОП новини

У списку Time двоє Обам і жодного Путіна


Журнал Time публікує свій щорічний список 100 найвпливовіших осіб світу. Список складається з кількох категорій: титани, лідери, піонери, митці та знакова особистість. Серед світових політичних лідерів до списку увосьме потрапив президент Барак Обама, що є своєрідним рекордом. Є у списку також і корейський лідер Кім Чен Ин, але немає президента Росії Володимира Путіна. Серед впливових людей знайшлося місце і для пакистанської дівчинки, що бореться за право жінок на освіту, і для нового папи. А почесне місце на обкладинці часопису отримав «імператор Нью-Йорка».

«Імператором Нью-Йорка» 42-літнього колишнього співака у стилі хіп-хоп Jay Z називає ніхто інший, як нинішній мер цього міста Майкл Блумберґ. Чорношкірий хлопець з бідного району Нью-Йорка, за словами міського голови, «уособлює все, що робить Нью-Йорк Нью-Йорком». Коли з хлопцем з поганої околиці ніхто не хотів підписувати контракт на запис його пісні, він створив власну музичну імперію. Тепер він власник спортивних барів, дизайнер одягу, невтомний бізнесмен, який власним прикладом засвідчує, що «американська мрія» жива як ніколи, пише у короткому представленні Майкл Блумберґ.

Про «американську мрію» у контексті іншого чорношкірого американця пише і авторка іншого представлення Гілларі Клінтон: «Коли Барака Обаму вперше обрали президентом, світ побачив здійснення «американської мрії». Сьогодні ми бачимо лідера, який виконує свої обіцянки – припиняє війну в Іраку, запроваджує суворі санкції щодо Ірану, змінює нашу роль у тихоокеанському регіоні і будує світ, де є більше партнерів і менше ворогів».

Але до ворогів, які дали про себе знати нещодавніми вибухами у Бостоні, Обама має чітке послання: «Якщо ви хочете знати, хто ми, що таке Америка, як ми реагуємо на зло, то знайте: безкорисливо, зі співчуттям, не боячись».

Президент Обама встановив своєрідний рекорд журналу Time, потрапивши до нього увосьме, причому не один, а разом з дружиною. Мішель Обама також є у списку 100 найвпливовіших людей, як знакова особистість.

Хто і чому є лідером в очах Time

У списку впливових світових лідерів знайшлося місце і для молодого керівника Північної Кореї Кім Чен Ина, і для борця за незалежність курдів Абдуллаха Оджалана, який став учасником примирення з турецькою владою.

«Щоб переконати ворогів, що існують альтернативні способи вирішення давніх розбіжностей, потрібно терпіння і готовність до діалогу, але найголовніше – це вимагає лідерства», – пише про нього колега по зброї, лідер ірландської партії «Шин Фейн» Джеррі Адамс.

У списку лідерів промовистою є відсутність російського президента Володимира Путіна. Зате у списку титанів є член його найближчого оточення Ігор Сєчин. Колишній КДБіст і високий посадовець в адміністрації президента Путіна, Сєчин, якого називають «сірим кардиналом», організовував захоплення найбільшої нафтової компанії «Юкос». За словами Володимира Мілова, критика Кремля і автора представлення, Сєчин належить до найбільш впливової групи «силовиків», а його жага влади робить його лідером серед них.

У списку найвпливовіших і справжній кардинал, який лише кілька тижнів тому посів найвищу в католицькому світі релігійну посаду – папи Римського. Це Хорхе Маріо Берґольйо, який став папою Франциском. Його простота і щирість відразу покорила навіть тих, хто далекий від католицької церкви, коли в день свого обрання папою він звернувся до вірних: «Брати і сестри, добрий вечір». Нью-йоркський архієпископ кардинал Тімоті Долен говорить, що новий папа проявив себе як людина смілива, яка не боїться проповідувати «не боятися любити».

«Не бійтеся любити! Не бійтеся бути ніжними!» – проповідує новий папа.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG