Доступність посилання

ТОП новини

Хто такі брати Царнаєви, підозрювані у теракті в Бостоні?


У Сполучених Штатах підозрюють у скоєнні теракту у Бостоні двох братів чеченського походження, які народилися в Киргизстані та емігрували за океан близько 10 років тому. Їхній батько заявив Радіо Свобода, що його сини не могли скоїти подібного злочину. Колеги, вчителі і знайомі підозрюваних також шоковані даними, що брати могли роздмухати насильство. Внаслідок вибухів у Бостоні в понеділок загинуло троє осіб, понад 170 поранено.

Поліція в місті Бостоні у США повідомила ввечері у п’ятницю за місцевим часом, що другого підозрюваного в улаштуванні вибухів під час марафону затримали.

Як повідомляють, підозрюваний, 19-річний Джохар Царнаєв, ховався в катері, що зберігався у дворі одного з родинних будинків у Вотертауні, передмісті Бостона. Його виявив за слідами крові і зателефонував у поліцію власник катера, коли ввечері в п’ятницю вийшов надвір після того, як у Бостоні й околицях відкликали заклик до мешканців не виходити з дому через пошукову операцію.

Джохар Царнаєв зумів утекти після перестрілки з поліцією, що сталася в ніч на п’ятницю у Вотертауні після того, як брати вбили поліцейського і викрали авто. Інший підозрюваний, старший брат затриманого 26-річний Тамерлан Царнаєв, помер від важких поранень, завданих йому під час перестрілки.

Із розмов із рідними братів у Росії та США та повідомленнями ЗМІ виглядає, що вони народилися в Середній Азії, потім переїхали до Дагестану в Росії, а далі до США.

Міністерство внутрішніх справ Киргизстану підтвердило Радіо Свобода, що обоє народилися у Киргизстані.

За свідченням Руслана Царні, який представився американським ЗМІ як дядько братів, родина переїхала до США близько 2003 року.

Проте їхній статус поки неясний. Неназвані джерела повідомили CNN, що Джохар приїхав до США спершу як турист, а потім попросив про притулок. Як повідомляють, він став громадянином США у 2012 році. За даними джерела CNN, Тамерлан приїхав до США пізніше і мав «зелену карту», право на тимчасове проживання. Це інформація непідтверджена з незалежних джерел.

Руслан Царні
Руслан Царні
На сторінці, що виглядає як сторінка Джохара Царнаєва у мережі ВКонтакте, до переїзду за океан він вчився у школі № 1 в Махачкалі (Дагестан) між 1999 і 2001 роками.

(Чеченська діаспора опинилася у Киргизстані в результаті масової депортації у 1944 році. Нині у Киргизстані живе близько 20 тисяч чеченців, і родина, ймовірно, була представниками переселенців, які повернулися на Північний Кавказ).

Директор школи Темірмагомед Давудов розповів агентству «Інтерфакс», що Джохар ходив у Махачкалі в перший клас, а його брат у восьмий, що вони були біженцями.

«Вони вчилися в нашій школі один рік. Вони також мають двох сестер. Вони приїхали з Киргизстану і потім поїхали в Америку», – зазначила у коментарі Радіо Свобода представниця школи Олена Бандуріна.
Boston Suspects' School
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Джохар навчався у США в школі Cambridge Ringe and Latin School в штаті Массачусетс, здобувши стипендію у розмірі 2500 доларів у 2011 році. Він активно займався боротьбою і виступав за школу.

Нині він є студентом університету Массачусетс-Дармут.

Старший брат, Тамерлан, як виглядає, мав олімпійську мету. Він тренувався у центрі борців у Бостоні і мав представляти Нову Англію, північно-східний регіон США, на національному чемпіонаті з боксу у штаті Юта в 2009 році.

«У мене немає жодного американського друга, я їх не розумію», цитують його слова. Попри це, Тамерлан написав, що поки його рідна Чечня не стане незалежною, то він радше буде змагатися за США, ніж за Росію.

Тамерлан вчився на інженера у коледжі Банкер Гілл (Bunker Hill Community College).

На сторінці Тамерлана у YouTube були папки, названі як «терористи» та відеозаписи про вчення ісламу.

Їх підставили – батько

Водночас ті, хто знає братів, кажуть, що шоковані новиною про те, що вони могли влаштувати теракт.

«Хтось навмисне це зробив. Це була спланована операція, я не знаю, для чого. Але знаю своїх дітей. Як він може піти і щось підірвати? Я не помічав нічого такого. Їх підставили. Ось і все», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Анзор Царнаєв по телефону з Махачкали.

За його словами, старший син ходив до мечеті.

«Із ФБР до нас часто приходили, запитували про нас, про що ми думаємо. Молодший вчився і взагалі був далекий від цього. Якби там щось було, то його б не вбили. Просто треба було взяти і списати», – сказав батько підозрюваних.

​Він також наголошує, що його сини ніколи не жили в Чечні: «Яка Чечня! Ніколи цього не було».
Залишки вибухового пристрою
Залишки вибухового пристрою

Леррі Аронсон, колишній вчитель у середній школі Джохара Царнаєва, написав на своїй сторінці у Facebook, що новина є «сюрреалістичною»: «Я не можу повірити, що він був здатний на такий огидний злочин і на стільки смертей».

Семюел Ґебру, який вчився разом із Джохаром Царнаєвим, у розмові з Радіо Свобода описав його як дружню людину. «Ми з Джохаром ходили до тієї самої середньої школи. Я закінчив її у 2009-му, він у 2011-му. Він був членом команди борців, дуже комунікабельним, мав друзів у школі і був активним членом нашої спільноти», – каже Семюел Ґебру.

Він також зауважив, що всі, хто знає Джохара, кажуть, що він є «дуже розумною, дуже гарною і дуже щасливою людиною з дуже гарним почуттям гумору».

Джохар Царнаєв працював у Гарвардському університеті рятувальником у басейні. Керівник басейну, який брав його на роботу, Джордж МакМастерс розповів Радіо Свобода, що хлопець був повністю асимільованим в США, гарно спілкувався з іншими студентами і рятувальниками, які там працювали, і завжди приходив вчасно. «Важко повірити, що він з цим пов'язаний», – сказав наставник підозрюваного у теракті.

«Він знав, що я був в Іраку і Афганістані, він мене розпитував трохи про війну. Я казав йому, що це важкий обов’язок, і багато сумних речей. Але він ніколи мене не випитував про вибухівку, нічого такого», – зауважив МакМастерс.

Згідно зі сторінкою Джохара в мережі ВКонтакте, він є мусульманином, зацікавлений у «кар’єрі і грошах» та розмовляє (саме у такому порядку) англійською, російською і чеченською.

Там також є жарт: «В школі дають загадку. Їде автомобіль. В ньому сидять дагестанець, чеченець та інгуш. Запитання: хто керує? Відповідь: поліція».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG