Доступність посилання

ТОП новини

Запорожців зіграли їхні нащадки


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську презентували реконструкцію першого українського ігрового фільму «Запорізька Січ». Оригінальна стрічка була знята 100 років тому на теренах краю кінематографістом- «першопрохідцем» Данилом Сахненком. Його консультантом тоді виступав відомий історик, «співець запорозької старовини» Дмитро Яворницький. Відтак допрем’єрний показ реконструйованої стрічки і зустріч із її творцями організували в будинку-музеї академіка. Реконструкція фільму, зізнаються її творці, досить далека від оригіналу. Чому так сталось і де оригінальний фільм?

Кількасекундні чорно-білі кадри та переказ сюжету, знайдений у спогадах одного з учасників зйомок – ось і все, що залишилось від першого в історії світового кінематографу українського повнометражного ігрового фільму «Запорозька Січ», знятого, до того ж, на українській землі, на основі українського історичного матеріалу українцем, уродженцем Катеринослава (тепер Дніпропетровськ) Данилом Сахненком. Сам фільм вважається втраченим, відтак сценарій для його сучасної реконструкції, зізнаються творці, писали, більше опираючись на власну фантазію.

«Ну немає фільму. А хотілось би… Оце б знайти оригінал! Ми робили цей фільм «всліпу». Адже немає основи. Характер, образ – де, що, як? У нас дуже талановитий край. І скільки їх, отаких сахненків, невідкритих, забутих десь ще є», – сказав на презентації автор сценарію, журналіст Олександр Пільонов.

У зйомках кінорозповіді про те, як козаки рідну землю від татар боронили, сто років тому на мальовничих схилах Дніпра були залучені селяни Лоцманської Кам’янки, нащадки запорожців. До реконструкції фільму в сучасних умовах, у тій самій місцині, залучили знову таки лоц-кам’янських мешканців. У зйомках сучасної версії фільму брали участь також професійні актори, учасники фольклорних колективів, студенти та школярі – усього майже 300 людей. Славних лицарів-запорожців грали активісти козацьких громадських організацій з усієї України, а татар – представники кінного загону міліції.

Керівник обласного осередку Національної спілки кінематографістів України Валентина Слобода, яка і була автором ідеї реконструкції, зазначає, що 10-тисячного гранту міського голови Дніпропетровська на реконструкцію не вистачило, відтак працювати доводилось на ентузіазмі.

«Ми не претендуємо на високохудожній фільм. Ми лише віддаємо данину сторіччю події – першому в історії українському ігровому фільму. Ми дуже вдячні людям, патріотам, які погодились брати в цьому участь – як актори, як волонтери, як люди, які готували козакам їжу, і так далі. У нас брали участь спортсмени кінноспортивної школи. На конях. Кожен з коней коштує, як «Бентлі»! І якби якийсь кінь зламав ногу, ми б не розрахувались», – розказала Валентина Слобода.

Секрети німого кіно

До зйомок реконструкції готувались майже рік, самі ж зйомки тривали два дні. 12 операторів з різних міст України – Луцька, Херсона, Кіровограда, Шахтарська, Верхньодніпровська, Кривого Рогу та Дніпропетровська – фільмували театралізоване дійство з різних точок. У підсумку змонтували 8 різних версій «Запорозької Січі». Автор однієї з них, дніпропетровський режисер Ігор Родіонов у своїй роботі намагався не відступати від стилістики чорно-білих фільмів початку позаминулого століття, хоч це було й складно, зізнався він в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я думав, що ж там, простіше простого – зробити німий фільм, який нагадуватиме фільм, знятий на зорі кінематографу, коли ще не було досвіду, не знали, як чергувати кадри. І коли я почав монтувати, я зрозумів, що у мене фільм не виходить, щоразу я скочувався до формату кліпу», – сказав Ігор Родіонов.

Театральний режисер Анатолій Канцедайло керував постановкою сцен реконструйованого фільму. Каже: з написаного сценарію використали далеко не все. Повна версія сценарію чекає на серйозного кінорежисера й серйозні капіталовкладення.

«Весь сценарій ми не змогли зробити, бо там мали бути великі батальні сцени – у нас нічого цього не було. Слава Богу, що змогли зробити частину. Досить хороший сценарій, і мені хотілось би, щоб на його основі був знятий уже справжній фільм, а не реконструкція. У чому фішка? У Данила Сахненка сто років тому знімались непрофесійні актори, і ми теж вирішили піти цим шляхом», – розповів Радіо Свобода Анатолій Канцедайло.

Між тим дніпропетровські дослідники продовжують шукати оригінальний фільм «Запорозька Січ», знятий сто років тому. Нині стало відомо, що кошти на нього давала французька фірма «Пате». Відтак з’явилась надія відшукати копію стрічки десь у французьких кіноархівах.

У Дніпропетровську у вівторок відбувся допрем’єрний показ реконструйованого фільму про козаків. Прем’єра ж відбудеться через тиждень у столичному Будинку кіно.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG