Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: опозиція отримала право на нафту та втратила голову


Росія і США обговорять сьогодні ситуацію в Сирії. Напередодні Москва розкритикувала рішення Євросоюзу – змінити санкції щодо Сирії й дозволити експорт сирійської нафти з територій, підконтрольних повстанцям. Тим часом сирійська опозиція не може визначитися із постійним керівником.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що у вівторок на саміті НАТО – Росія у Брюсселі обговорить із колегою зі США шляхи політичного виходу з кризи в Сирії. За словами голови російської дипломатії, тим часом він уже висловив державному секретареві США Джонові Керрі свою позицію телефоном: сирійська опозиція, як вважає Росія, має піти на переговори зі владою Сирії, з якою вона нині воює.

Лавров також застеріг, що ймовірне зняття ембарго Європейського союзу на постачання озброєнь сирійським повстанцям порушить міжнародні зобов’язання не постачати зброї недержавним суб’єктам.

Термін нині чинного такого ембарго збігає 30 травня. Про те, чи продовжувати його, в ЄС вирішуватимуть уже на травневій зустрічі міністрів закордонних справ.

А в понеділок вони частково зняли нафтове ембарго щодо Сирії. Тепер у Євросоюзі буде, зокрема, дозволено закуповувати сирійську нафту з територій, підконтрольних повстанцям. Це має поліпшити їхнє фінансове становище.

За цим рішенням, яке вже теж розкритикувала Москва, як контрпродуктивне, всі такі угоди мають укладатися з участю керівників сирійської опозиції.

Сирійська опозиція призначила тимчасового голову

Тим часом головне сирійське опозиційне об’єднання залишилося без керівника: дотеперішній лідер Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил Муаз аль-Хатіб уже вдруге подав у відставку й цього разу наполіг, щоб її таки прийняли. Він заявив, що своєю відставкою протестує проти нездатності міжнародної спільноти зупинити кровопролиття в його країні.

«Ми хочемо, щоб у Сирії всі громадяни, без поділу, були вільні і могли самі вирішувати свою долю в майбутньому Сирії. Ми хочемо, щоб у Сирії встановилася справедливість. Наші політичні сили не бажають мститися режимові, і ми не дозволимо дискримінації чи насильства в Сирії більше ніколи», – заявив Муаз аль-Хатіб.

Тимчасовим керівником сирійської опозиційної коаліції став його заступник Джордж Сабра, теж відомий опозиційний діяч. Вибори постійного керівника мають відбутися 10 чи 11 травня.

Нове кровопролиття в Сирії

Кровопролиття ж у Сирії все не вщухає. Активісти передають усе нові повідомлення про події в містечках Дждейдет-аль-Фадль і Дждейдет-Артуз на околиці столиці Дамаска: за їхніми даними, в цих містечках, що їх урядові війська відбили днями в повстанців, убиті сотні людей, головно цивільних.

Як кажуть в опозиції, тіла понад ста вже ідентифікували, і з них повстанців трохи більше як 20. Загалом за кілька днів боїв, а потім різанини й катувань, влаштованих проурядовими ополченнями «шабіха», там могли загинути, за повідомленнями, від 250 до 500 людей.

Державне ж сирійське агентство SANA повідомляє лише, що урядові війська в цих містечках «завдали важких втрат терористам».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG