Доступність посилання

ТОП новини

Дайте людям контейнери, тоді не збиратимете сміття у лісі


Індивідуальний контейнер для приватних домоволодінь
Індивідуальний контейнер для приватних домоволодінь
Черкаси – Організація збору сміття у черкаських приватних домоволодіннях скоротила кількість стихійних сміттєзвалищ. До початку червня міська влада хоче забезпечити кожне приватне помешкання індивідуальним сміттєвим контейнером. У планах – запровадження роздільного збирання побутових відходів.

Людмила Ткаченко мешкає у черкаському мікрорайоні «Дахнівський», де півтора року тому розпочали пілотний проект встановлення індивідуальних контейнерів для збору сміття. За цією схемою, кожне приватне домоволодіння безкоштовно отримало бак об’ємом 240 літрів. Упродовж тижня мешканці збирають у нього сміття, а у призначений день – викочують його з двору. Спершу така система викликала у мешканців мікрорайону певні побоювання, але тепер переваги очевидні.

Сподівання зі збору сміття себе виправдали, тому що відсутній неприємний запах, цивілізовано збирається сміття упродовж тижня
Людмила Ткаченко
«Звичайно, дахнівчани спочатку відреагували неоднозначно, тому що вони переживали за те, що бак не є герметичним, отже, буде неприємний запах у дворі. Ніхто цього, звісно, не хотів. Окрім того, були побоювання, що потрібно буде виплачувати вартість баку. Але коли почався збір сміття, це було дуже цивілізовано: раз на тиждень комунальна «Служба чистоти» приїздила, прибирала сміття. Сподівання зі збору сміття себе виправдали, тому що відсутній неприємний запах, цивілізовано збирається сміття упродовж тижня», – розповідає Людмила Ткаченко.

Дайте людям контейнери, тоді не збиратимете сміття у лісі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Із появою індивідуальних контейнерів сміття перестали вивозити в ліс чи залишати його деінде.

У приватному секторі значно зменшилися обсяги несанкціонованих стихійних звалищ на перехрестях, на газонах
Ольга Швець
«Буквально через півмісяця-місяць, після того як запровадили систему збору твердих побутових відходів у контейнери, у приватному секторі значно зменшилися обсяги несанкціонованих стихійних звалищ на перехрестях, на газонах. Ось уже другий рік ми з цим практично не маємо проблем», – розповідає директор департаменту муніципальної інспекції Черкаського міськвиконкому Ольга Швець.

На сьогодні 11 тисяч приватних домоволодінь у Черкасах уже отримали індивідуальні сміттєві контейнери. Ще три тисячі влада обіцяє роздати до початку червня. Усі баки мають унікальні номери та логотип мерії міста.
Вивіз сміття у мікрорайоні «Дахнівський», Черкаси, 22 квітня 2013 року
Вивіз сміття у мікрорайоні «Дахнівський», Черкаси, 22 квітня 2013 року

Проблема Черкас – відсутність можливості розділяти сміття

Утім, чи не єдиним недоліком індивідуальних контейнерів мешканці приватних будинків називають неможливість роздільного збору сміття. Нині усі відходи вони складують в один контейнер. Міська влада теж визнає, що така проблема у Черкасах існує. Причому не лише у мешканців приватних домоволодінь, а й у власників квартир у багатоповерхівках. Нині на сміттєвих майданчиках біля житлових будинків стоять контейнери для збору твердих побутових відходів та решіткові баки для збору пластикових пляшок. Іноді розміщені ще й баки для збору скла. А от ємностей для старого паперу немає, натомість усю макулатуру містяни можуть здати у два-три приймальні пункти у місті. Як і використані батарейки та люмінесцентні лампи, хоча минулого року міська влада організувала пересувний пункт зі збору небезпечних відходів.

Роздільний збір в Черкасах є, але недостатній. Зараз ми шукаємо шляхи поставити сортувальну лінію
Олександр Варденський
«Роздільний збір у Черкасах є, але недостатній. Зараз ми шукаємо шляхи поставити сортувальну лінію, тому що збирають дві різні організації і не системно. Все одно люди все не сортують, а змішують», – зазначив у коментарі Радіо Свобода директор КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Варденський.

Цього року міська влада планує встановити два контейнерні майданчики для роздільного збору сміття на території міських лікарень. Вони міститимуть по три контейнери: у перший складуватимуть біовідходи, у другий – звичайне сміття, а в третій – сміття, яке підлягає подальшій переробці. Мешканцям приватного сектора теж обіцяють придбати ще по одному контейнеру. Однак не цього року. Адже у Програмі соціально-економічного розвитку міста кошти передбачені лише на закупівлю трьох тисяч контейнерів, яких нині не вистачає, щоб повністю «закрити» потребу приватного сектора.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG