Доступність посилання

ТОП новини

Від московського Transparency International вимагають зареєструватися «іноземним агентом»


Керівник московського Transparency International Олена Панфілова
Керівник московського Transparency International Олена Панфілова
Прокуратура Москви попередила російське бюро міжнародної правозахисної організації Transparency International про необхідність зареєструватися «іноземним агентом», – повідомила в п’ятницю керівник цієї неурядової організації Олена Панфілова.

За її словами, в листі, який надійшов із прокуратури російської столиці, мовиться, що реєстрація необхідна у разі отримання фінансування з-за кордону, оскільки бюро займається політичною діяльністю. Панфілова стверджує, що зараз Transparency International не має іноземного фінансування, і юристи організації мають намір оскаржити застереження.

Про намір домогтися скасування нещодавно ухваленого в Росії закону про некомерційні організації, в тому числі через Конституційний суд Росії і Європейський суд з прав людини, заявила в п’ятницю асоціація зі захисту прав російських виборців «Голос». Днем раніше суд у Москві засудив «Голос» і директора асоціації Лілію Шибанову до великих грошових штрафів за те, що організація не зареєструвалася як «іноземний агент».

Стурбованість судовим рішенням висловила міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, назвавши його «ударом по російському громадянському суспільству». Заклопотаність висловили також представники Amnesty International.
XS
SM
MD
LG