Доступність посилання

ТОП новини

Ранкові цигарки і стреси на праці


Люди, які вживають цигарки безпосередньо після пробудження, мають більший рівень канцерогенних сумішей у крові, ніж ті, котрі починають курити десь через півгодини після сну. Результати дослідження американських учених оприлюднили в журналі Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Загалом учені дослідили дані майже двох тисяч дорослих курців. Учасники експерименту дали науковцям інформацію про їхнє рутинне вживання цигарок, включно з тим, наскільки скоро вранці після пробудження вони запалювали цигарки.

Учені визначили, що 32 відсотки учасників викурювали першу цигарку протягом 5 хвилин після пробудження. 31 відсоток починали курити між 6 і 30 хвилинами. 18 відсотків учасників починали курити через тридцять хвилин, а 19 відсотків через годину після пробудження.

Найбільший рівень небезпечних канцерогенів у крові пацієнтів спостерігався у тих, хто починав курити відразу після пробудження. Учені вважають, що саме ці пацієнти вдихають нікотинний дим глибше і тим самим мають більший ризик захворювання на рак легенів чи ротової порожнини.

Праця як психічне напруження

Стресові ситуації на праці можуть мати негативний вплив на здоров’я людей. Стрес, зокрема, призводить до запалювальних процесів в організмі людини і, серед іншого, сприяє появі серцево-судинних захворювань. Результати дослідження мюнхенських науковців опубліковане в журналах Brain, Behavior, and Immunity and Psychosomatic Medicine.

Протягом багатьох років учені вивчали дані 950 пацієнтів. Ці дані базувалися на опитуваннях щодо психологічних стресів на праці, підкріплених відповідною фіксацією запалювальних процесів за допомогою аналізів крові.

Результати продемонстрували, що у здорових робітників, у яких були стреси на праці, почали проявлятися різні запалювальні процеси і вдвічі збільшився ризик серцево-судинних захворювань.

Понад половина учасників експерименту заявили, що вони відчували психологічне напруження на праці включно з проявами стресу. Як правило, ці прояви призводять до депресій, порушень сну і фізичної інертності.

Дослідження зробило свій важливий внесок у необхідність пошуків превентивних заходів щодо поліпшення атмосфери на праці, нових підходів у діагностиці, причинах і терапії серцево-судинних захворювань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG