Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд не знайшов політичних мотивів у справі Тимошенко – міністр юстиції


Олександр Лавринович, архівне фото
Олександр Лавринович, архівне фото
У рішенні Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко констатовано відсутність політичних мотивів її затримання, наголосив у понеділок міністр юстиції Олександр Лавринович, коментуючи ухвалу Страсбурзького суду у справі колишнього прем’єр-міністра.

Він звернув увагу, що порушення однієї зі статей Конвенції про права людини суд визначив у зв’язку з тим, що фактичне затримання Тимошенко було покаранням за неповагу до суду.

Прихильники Тимошенко і сама колишня прем’єр стверджують, ніби Страсбурзький суд визнав політичну мотивацію її взяття під варту. Тим часом, як повідомив сам Європейський суд із прав людини у прес-релізі українською мовою, «Суд … постановив, що пані Тимошенко було взято під варту з метою покарання за неповагу до суду… Тому Суд дійшов висновку, що її було позбавлено волі не з метою допровадження до компетентного судового органу за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні нею правопорушення, а з інших підстав». При цьому Страсбурзький суд не визначає, якими були ці «інші підстави»; усі заяви про політичну мотивацію є трактуванням інших осіб, але не самого суду.

Європейський суд із прав людини в понеділок визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в оголошеному у Страсбурзі рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини. Це рішення ще не набуло чинності.
XS
SM
MD
LG