Доступність посилання

ТОП новини

США знову визнали Україну «пріоритетним» порушником інтелектуальних прав


Управління Торговельного представника США після тривалої перерви знову визначило Україну як єдину у світі «пріоритетну» країну, в якій найбільше порушуються права інтелектуальної власності, мовиться в оприлюдненому в середу звіті (“Special 301 Report”).

Такий статус надають країнам, які вдаються до найбільш кричущих дій, політики й практики, що мають найтяжчий вплив на відповідні продукти зі США, і при цьому не йдуть на щирі переговори й не роблять відчутного поступу в таких переговорах про запровадження належного захисту прав інтелектуальної власності.

Зокрема, Україна постійно не виконує свої зобов’язання, взяті на себе, зокрема, за Планом дій зі США 2010 року, а рівень захисту таких прав у ній постійно знижується, мовиться у звіті.

Управління Торговельного представника США визначило три головні галузі порушень інтелектуальних прав в Україні:

— несправедливе і непрозоре адміністрування в системі товариств, які збирають відрахування за використання інтелектуальної власності і передають їх правовласникам у США й деінде;

— широко розповсюджене (і визнане) використання нелегального програмного забезпечення урядовими установами в Україні;

— відсутність використання дієвих заходів для боротьби з розповсюдженим порушенням авторських і суміжних прав в інтернеті.

Тепер протягом 30 днів Управління Торговельного представника США почне спеціальне розслідування за так званою частиною 301 Акту про торгівлю, яка дає право президентові США вжити заходів проти порушника.

Україна повернулася у статус «пріоритетного», найгіршого у світі порушника прав інтелектуальної власності після семирічної перерви, протягом якої таких порушників у світі взагалі не було. Попереднього разу Україна мала цей винятковий у світі статус із 2001 до початку 2006 року. Через це протягом того часу вона була виключена з Загальної системи преференцій США, на неї також були накладені економічні санкції на суму в 75 мільйонів доларів щороку.

Управління Торговельного представника є у США урядовим органом, який відповідає за розробку для президента торговельної політики Сполучених Штатів, проведення торговельних переговорів і координацію здійснення торговельної політики в усіх органах уряду США.
XS
SM
MD
LG