Доступність посилання

ТОП новини

Міністр юстиції не побачив предмету для оскарження ухвали Страсбурзького суду про Тимошенко


Олександр Лавринович, архівне фото
Олександр Лавринович, архівне фото
Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив сьогодні, що не бачить предмету для оскарження ухвали Європейського суду з прав людини за скаргою колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. На його думку, ймовірність такого оскарження мінімальна, сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

«Єдина позиція, за якою державу Україну визнано порушницею – це стаття 5 Конвенції з прав людини (порушення прав під час арешту – ред.). І цю позицію вже виправлено після вступу в дію нового Кримінального процесуального кодексу», – наголосив Лавринович.

Міністр також знову звернув увагу, що визнане порушення статті 18 Конвенції не означає визнання політичної мотивації досудового арешту Тимошенко. Навпаки, Страсбурзький суд констатував відсутність політичних мотивів затримання Тимошенко, наголосив Лавринович, бо в його рішенні міститься фраза «з інших мотивів» і констатовано, що фактично затримання та арешт були покаранням за неповагу до суду.

Крім того, міністр додав, що невизнання Європейським судом із прав людини фактів катувань стосовно Тимошенко «свідчить про те, що справу усвідомлено політизували».

Європейський суд із прав людини на початку тижня визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в оголошеному у Страсбурзі рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини. Рішення ще не набуло чинності: сторони мають три місяці, щоб звернутися з проханням переглянути його.
XS
SM
MD
LG