Доступність посилання

ТОП новини

Українці витрачають на великодній стіл щороку більше


Київ – Українці витратять більше грошей на великодній стіл, ніж минулого року. Про це свідчать результати опитування соціологічного агентства Українського клубу аграрного бізнесу. Згідно з дослідженням, в середньому міська українська сім’я планує витратити на наїдки до Великодня від 500 до 1000 гривень. Українці скоріше відмовляться від промислових товарів, ніж будуть економити на їжі, зазначають експерти.

Українці цього року витрачатимуть більше коштів на великодній стіл, ніж минулого, оскільки рік тому експерти називали цифри від 400 до 800 гривень, зауважив у коментарі Радіо Свобода економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Виробляємо менше, а споживаємо більше
Олександр Жолудь
«Яйця, м’ясо, ковбаса, овочі і фрукти – істотних змін у порівнянні з минулим роком не відбулося. Певне зростання було, але доходи зростали швидше. По зарплатах у нас за рік відбулося зростання як номінальне, так і реальне. Якщо подивитися роздрібний товарообіг, то він також зростав весь минулий рік і надалі зростає цього року. Це особливо дивно, враховуючи, що в економіці відбувається рецесія. Виробляємо менше, а споживаємо більше», – зазначає Жолудь.

Водночас збільшення витрат на святковий стіл може пояснюватися і тим, що люди відмовляються від придбання промислових товарів, припускає Олександр Жолудь. За його словами, оскільки українці вже звикли, що промислові товари для них є менш доступними, то часто надають перевагу продуктам. На їжу громадяни України витрачають близько 40 відсотків доходів, тоді як у Європі це близько 10 відсотків, нагадує експерт.

Згідно з дослідженням Українського клубу аграрного бізнесу, середньостатистична українська сім’я планує витратити близько 250 гривень на м’ясні продукти. Водночас алкогольних напоїв збираються закупити на суму близько 150 гривень, свідчать результати опитування.

Виходити з посту треба обережно

Саме такий підхід до продуктового набору, особливо після посту, може спричинити зростання кількості звернень до лікарів із різними порушеннями роботи системи травлення, відзначає у розмові з Радіо Свобода завідувач лабораторією гігієни та харчування Інституту імені Марзеєва Марія Гуліч.

Після посту люди не повинні вживати багато жирного, та іншої їжі, бо важко перетравлюється
Марія Гуліч
«Після посту люди не повинні вживати багато жирного та іншої їжі, бо важко перетравлюється. Це має бути їжа, яка легко засвоюється. Після посту слід повільно та дозовано входити у нормальний режим харчування. Тому не зловживайте жирним та м’ясним. Краще, щоб це були маложирні продукти: крашанки, паски, риба, компоти, овочі та фрукти», – наголошує Гуліч.

Водночас, згідно з дослідженням, більшість українців планує витратити на яйця щонайменше 30 гривень, а 70 відсотків опитаних планують витратити не більше ніж 100 гривень на молочні продукти.

Не всі українці мають 500 гривень на святковий стіл

Утім, витрати на великодній стіл від 500 до 1000 гривень – це лише усереднені дані. Багато українців таких сум на святкове частування не мають. І це стосується не лише пенсіонерів чи інших соціально незахищених верств населення, зауважила у розмові з Радіо Свобода жителька Кіровограда, яка працює у системі освіти, Світлана Барановська.

Це дуже велика сума для мене, щоб отак одразу її проїсти, тому що я заробляю 1700 гривень на місяць
Світлана Барановська
«Для мене це нереальна сума, – каже вона. – Я на 500 гривень півмісяця живу. Я стільки грошей не витрачаю на жодне свято. Це дуже велика сума для мене, щоб отак одразу її проїсти, тому що я заробляю 1700 гривень на місяць. Куплю пляшку хорошого вина, на це піде найбільше грошей, пасочку, крашанки та по шматочку ковбаски і сиру. Я розраховую гривень на 100. Це свято – це можливість зустрітися з родичами або з друзями. Що буде на столі – для мене не має великого значення».

Витрати на стіл до Великодня українці збільшують щороку, відзначають експерти. Так, у 2012 році витрати на святкове частування були більшими на 13 відсотків, ніж у 2011-му.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG