Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх РПЦ заявив, що ювілей хрещення Києва почнуть святкувати в Москві


Патріарх РПЦ Кирило, архівне фото
Патріарх РПЦ Кирило, архівне фото
Міжнародні урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі відкриються в липні у столиці Росії Москві, повідомив предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило в інтерв’ю телеканалам «Россия-1» та «Россия-24», трансльованому в неділю.

За його словами, як їх наводить російське агентство «Інтерфакс», в РПЦ припускають, що урочистості почнуться в Москві 24 липня, в день спомину святої благовірної княгині Ольги, бабусі київського князя Володимира, «можна сказати, першої християнки при владі, яка багато в чому підготувала Хрещення Русі», як сказав патріарх.

У Москві заплановано урочисте богослужіння в храмі Христа-Спасителя, на яке запрошено глав помісних православних церков, передбачається також, що цього дня відбудеться народний фестиваль.

Потім усе переміститься до Києва, де відбудеться урочисте богослужіння на Володимирській гірці, біля пам’ятника святому князеві Володимиру.

«Сподіваємося, що будуть присутніми і глави церков. Українське керівництво вийшло з ініціативою запросити саме на цю подію – молебень на Володимирській гірці – глав православних церков і глав держав, де більшість людей належать до православної церкви», – сказав патріарх Московський.

Він також повідомив, що гала-концерт відбудеться на Хрещатику – за його словами, «єдиній вулиці на просторах історичної Русі, яку названо на честь події Хрещення» (насправді, як вважає більшість дослідників, назва головної вулиці Києва не має нічого спільного з хрещенням, а походить від «Хрещатого яру» між схилами з обох боків сучасної вулиці, перехрещеного іншими ярами – ред.).

Потім урочистості продовжаться в Мінську, де буде відправлено богослужіння просто неба, сказав патріарх Кирило.

Під Хрещенням Русі, річниці якого святкують, розуміють примусове хрещення мешканців Києва, здійснене, за літописами, 988 року за князювання Володимира. Тоді ж християнство стало по суті державною релігією тодішньої Русі. Хрещення решти мешканців країни тривало ще довгий час.
XS
SM
MD
LG