Доступність посилання

ТОП новини

ООН не має підтверджень, хто саме в Сирії використовував зарин


Карла дель Понте
Карла дель Понте
ООН не має доказів, що сирійські повстанці могли використовувати зарин – отруйну речовину нервово-паралітичної дії.

Заява надійшла після того, як напередодні Карла дель Понте, яка входить до складу комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії, заявила, що в організації поки немає неспростовних доказів використання цієї хімічної речовини повстанцями, однак є досить вагомі причини говорити про застосування зарину на підставі свідчень жертв конфлікту.

Крім того, як сказала Карла дель Понте в інтерв’ю швейцарським ЗМІ, «доказаів використання хімічної зброї урядовими силами немає».

Співробітники ООН в рамках розслідування повідомлень про використання хімічної зброї побували в сусідніх із Сирією країнах і поговорили з жертвами конфлікту і лікарями.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, виступаючи у понеділок на прес-конференції в Брюсселі, також торкнувся теми застосування хімічної зброї в Сирії:

«Ми не отримали підтвердження інформації про те, хто міг використовувати хімічну зброю, але я хотів би наголосити, що будь-яке застосування хімічної зброї – хто б цього не робив – будь-яке таке використання є порушенням міжнародного права і, звичайно, викликає серйозну стурбованість».

Сирійські повстанці відхилили звинувачення у використанні хімічної зброї у громадянській війні у цій країні. Прес-секретар Вільної сирійської армії в інтерв’ю німецькому агентству DPA в понеділок заявив, що бунтівники не володіють і не прагнуть заволодіти нервово-паралітичним газом зарином.
XS
SM
MD
LG