Доступність посилання

ТОП новини

У США не знають, що робити з тілом Царнаєва


Зубейдат Царнаєва
Зубейдат Царнаєва
Нью-Йорк – Американський штат Масачуcетс має проблему – де і яким чином поховати Тамерлана Царнаєва, головного підозрюваного у скоєнні терористичного акту на фініші Бостонського марафону 15-го квітня. Царнаєв загинув у перестрілці з поліцією і тепер невідомо, що робити з тілом, бо ніхто не бажає його ховати.

Жоден цвинтар у штаті Масачуcетс не погоджується відвести ділянку під домовину Царнаєва. Міська влада у місті Кембрідж, де Царнаєв мешкав, заявила, що його похорон там «суперечить інтересам міста».

Прохали про дозвіл у сусідній Канаді, але й там відмовляються. Киргизстан, де народився Царнаєв, теж не хоче ховати його.

Отож, труп досі лежить у холодильнику моргу, перед яким не припиняються акції протесту. Демонстранти вважають Царнаєва винним у загибелі трьох і пораненні 260 осіб. Його називають «нелюдем».

«Поховати», як бен Ладена?

Дженніфер Марчан, 29-річна учасниця демонстрації, вважає, що Царнаєв узагалі не заслуговує на похорон.

«Його мати й батько не приїздять сюди, щоб забрати його, – каже вона. – Його бідний дядько має це зробити. Мені шкода його. Але мені не шкода більше нікого, тому що вони заслуговують лише на те, щоб згодувати їх акулам».

Ситуація склалася до певної міри унікальна, бо усіх злочинців ховають в Америці. Навіть божевільного молодика, який розстріляв у Коненктикуті 20 малюків на шкільному подвір’ї, поховали на цвинтарі. Директорові моргу Пітеру Стефану підказували можливе рішення – мовляв, чому б не поховати Тамерлана Царнаєва у морі?

«Якщо уряд схоче це зробити, то було б чудово, – зазначає Пітер Стефан. – Вони ж зробили це з Усамою бен Ладеном. Якщо ви цього бажаєте, то будь-ласка. Але це мусить робити уряд, а не ми».

Домовину – повітрям до Росії?

Пропонують тепер відправити тіло Царнаєва літаком до Дагестану, куди переїхали з Масачусетсу його батьки. Напередодні мати – Зубейдат Царнаєва – обіцяла полетіти на похорон до США, але швидко схаменулася, бо ж у Масачусетсі на неї чекає ордер на арешт за крадіжку в універмазі одягу на півтори тисячі доларів.

Аби уникнути суду вона й повернулася назад до Росії. А батько, Анзор Царнаєв, каже, що хворий він, летіти не може. Та й грошей немає. Грошей немає й на те, щоб перевезти тіло до Росії.

Там часом у Масачусетсі активіст Білл Бро почав збирати гроші на літак для перевезення тіла. Транспортування домовини до Росії повітряним шляхом коштує 6-7 тисяч доларів.

«Я кажу їм – зверніться до конгресмена МакГоверна. Треба це зрушити з місця. Державний секретар Джон Керрі їде до Росії. Будь-ласка, поспішіть, щоб якось прискорити це», – порадив Білл Бро урядові Масачусетса.

Але губернатор Масачусетсу Девал Патрик сказав, що це не федеральна справа, а родинна. Рішення очікують найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG