Доступність посилання

ТОП новини

9 травня в Києві: танки на Хрещатику і мітинги за гроші


Київ – День перемоги у Києві, на відміну від інших українських міст, пройшов мирно. Перші особи держави святкували окремо від простих українців, а лідери опозиційних сил пішли в люди. Комуністична партія, яка заявляла наймасовішу акцію на цей день, провела її спільно з російськими націоналістами та організаціями російського православного козацтва. Святкування та концерти у центрі столиці триватимуть до ночі.

Святковий парад на Хрещатику з військовою технікою, концерт на майдані Незалежності з ранку й до ночі, мітинги лівих політичних сил та Партії регіонів у центрі столиці – так виглядало відзначення Дня Перемоги у Києві. Представники української опозиції провели цей день по-різному.

Лідер партії УДАР Віталій Кличко виїхав до Бердичева, де зустрівся з ветеранами війни у військовому шпиталі, і навіть зіграв для них на гітарі фронтових пісень. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та депутати від фракції поклали квіти до меморіалу в Парку слави. Не обійшлося без провокацій: під час покладання квітів невідомі молодики скандували «Бандери» і «Ганьба!»

Вранці в урочистостях до Дня Перемоги взяв участь президент Віктор Янукович, зокрема, він поклав квіти до пам’ятників Невідомому солдату та космонавту Георгію Береговому. У столичний Парк слави, де це відбувалося, простих киян у цей час не пускали.

Віктор Янукович привітав зі святом і ветеранів, і всіх українців.

«Від усього серця вітаю вас з Днем Перемоги. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто, жертвуючи собою, врятував нас від фашистського поневолення. Подарував нам мир і свободу. Упевнений, український народ ніколи не забуде самопожертву і військову доблесть своїх визволителів і пишатиметься їхнім безсмертним подвигом. Честь вам і слава!» – сказав президент.

За різними підрахунками, в Україні залишилося від 25 до 5 тисяч ветеранів Другої світової війни. Більшість із них – старші за 87 років. На вулицях Києва навіть у День перемоги таких було мало. Втім, Радіо Свобода знайшло одного з них.

Ілля Куць, радіопеленгатор, якому нині 94 роки, розповів: «Кінець війни зустрів на Кавказі, недалеко від Туреччини. Працював радіопеленгатором, збивав ворожі літаки. З війни повернувся інвалідом. Маю пенсію як інваліда війни – Українська держава шанує мене. Одна проблема – самотність».
Ветерани жаліються на самотність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Комуністична партія заявляла акцію на 10 тисяч осіб, яка мала стати наймасовішою цього дня. Однак Хрещатиком та вулицею Грушевського до Маріїнського парку пройшла колона з близько двох тисяч осіб.

Половина йшла з червоними прапорами й радянською символікою, половина – з російським триколором, плакатами з зображенням білого ведмедя та написом «Русский блок». Учасники мітингу слухали радянські фронтові пісні та скандували: «Спасибо деду за победу!»

Комуністи й Російський блок спільно відзначили День Перемоги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ми вийшли сюди відзначити День перемоги над фашизмом, який, проте, повертається до Києва і підтримується владою Януковича. Ми прийшли захистити нашу історію, ми проводимо це самі, ніхто нам не платить», – сказав один із учасників мітингу, який ніс прапор Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Між тим після завершення мітингу на вулиці Інститутській Радіо Свобода зафіксувало на відео, як учасники мітингу отримують гроші на 5 осіб, і ділять їх між собою. Говорити з журналістом вони відмовилися.

Помітних сутичок комуністів з українськими національними організаціями не було, зокрема й тому, що Хрещатик та весь маршрут ходи оточили близько 500 правоохоронців, ще півтисячі бійців «Беркуту» колонами ішли разом з ходою.

Тим часом тривають акції до Дня Перемоги Партії регіонів біля Площі Льва Толстого, «Батьківщини» – в парку Партизанської слави, а ветеранів-афганців – біля Лаври. Відбуваються святкові заходи і в районах Києва. Так, у парку Партизанської слави в Дарницькому районі роздають солдатський куліш, триває виставка військової техніки, вистави на воєнну тематику та самодіяльний концерт.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG