Доступність посилання

ТОП новини

Джон Керрі застерігає Росію від продажу Сирії ракет


Джон Керрі та прем’єр-міністр Італії Енріко Летта в Римі, 9 травня 2013 року
Джон Керрі та прем’єр-міністр Італії Енріко Летта в Римі, 9 травня 2013 року
Державний секретар США Джон Керрі застерігає, що продаж російських ракет до Сирії буде «потенційно дестабілізуючим» для регіону.

Керрі, який виступив у Римі на прес-конференції після переговорів з міністром закордонних справ Італії Еммою Боніно, відреагував на інформацію, яка зֹ’явилася в The Wall Street Journal. У статті мовиться, зокрема, про те, що Ізраїль попередив Вашингтон, що Росія планує продати Сирії найближчим часом кілька комплексів ППО С-300.

Однак, Керрі відмовився вказувати пальцем на Росію, заявивши, що це було би «контрпродуктивним» у той час, як дві країни намагаються допомогти вирішенню конфлікту в Сирії.

«Раніше ми заявляли, що ракети є потенційно дестабілізуючим фактором, особливо для Ізраїлю», – сказав Керрі у Римі. При цьому він наголосив, що зі свого боку США воліли б, щоб Росія не надавала військової допомоги режиму Башара аль-Асада.

Сирія була близьким військовим союзником Москви протягом десятиліть, і Росія заблокувала міжнародні зусилля з ізоляції режиму президента Башара аль-Асада за його жорстоке придушення повстань громадян протягом двох років.

МЗС Сирії тим часом вітало пропозицію з Росії та Сполучених Штатів про скликання конференції на тему припинення конфлікту. За підсумками зустрічі Лаврова і Керрі у вівторок у Москві оголосили про намір організувати до кінця травня міжнародну конференцію з питань завершення громадянської війни в Сирії.
XS
SM
MD
LG