Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто не щасливий від того, що гарна пані і колишній прем’єр у тюрмі» – Кожара


Леонід Кожара
Леонід Кожара
Президент України Віктор Янукович не може втручатися у справу колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, бо це б означало порушення закону, заявив у Вашингтоні міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Виступаючи у публічних дискусіях, Леонід Кожара заявив, що Україна віддана справі європейської інтеграції та впевнено крокує шляхом реформ.

Перебуваючи у Вашингтоні, міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що Україна у складних економічних умовах здійснює реформи, необхідні для зближення з Європейським союзом і підписання угоди про асоціацію в листопаді цього року. Серед реформ, які Україна здійснює згідно з рекомендаціями Європейського союзу, Леонід Кожара назвав реформу бюджетного фінансування, виборчого законодавства, сфери верховенства права. Проте він зазначив, що як би сильно Україні та її партнерам не хотілося зближення, є речі, на які виконавча влада і президент не можуть вплинути. Зокрема, йдеться про справу Юлії Тимошенко, колишнього прем’єр-міністра, яка залишається у тюрмі за звинуваченням у перевищенні службових обов’язків.

За словами Кожари, президент України також зробив крок, який свідчить про незворотну прихильність України справі європейської інтеграції. Він помилував шістьох засуджених, звинувачених у корупції та витраті бюджетних грошей, серед них були колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та міністр охорони навколишнього середовища Георгій Филипчук.

Президент не може помилувати в’язня, доки той не використав усіх правових можливостей
Леонід Кожара
«Хтось міг би запитати, чому президент також не помилував колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко? Відповідь полягає у площині верховенства права. Президент не може помилувати в’язня, доки той не використав усіх правових можливостей. Також є й інші справи, порушені проти пані Тимошенко», – заявив Кожара і додав: «Повірте мені, ніхто не щасливий з того, що пані, гарна пані, колишній прем’єр-міністр, перебуває у тюрмі. Але все має відбуватися згідно з законом».

Захід несправедливий до Партії регіонів?

Леонід Кожара поскаржився на те, що на Заході необ’єктивно ставляться до Партії регіонів, бо симпатії Заходу були на боці Помаранчевої революції.

Проблема правлячої партії полягає у тому, що ми не підтримали Помаранчеву революцію в 2004 році
Леонід Кожара
«Наша проблема, проблема правлячої партії, полягає у тому, що ми не підтримали Помаранчеву революцію в 2004 році. Логіка і традиція політичної боротьби в Україні показали, що моя партія була по інший бік барикади. Але це не означає, що ми не виступаємо за прогрес, реформи та європейську інтеграцію. Я впевнений, що, якщо б партія Юлії Тимошенко була при владі сьогодні, Захід пробачив би їй багато речей», – сказав Леонід Кожара.

За його словами, після перемоги Помаранчевої революції багато його соратників по партії потрапили до тюрми, постраждав і він особисто, коли його звільнили з посади з політичних причин.

А щодо світових проблем він сказав, що пріоритетами України, як ротаційного голови ОБСЄ, є вирішення заморожених конфліктів на території держав ОБСЄ та посилення ролі організації у справі протидії поширенню зброї масового знищення. Леонід Кожара, який перебуває у Вашингтоні як голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, взяв участь у круглому столі, який організував Національний демократичний інститут, що підтримує розвиток демократії у світі.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG