Доступність посилання

ТОП новини

США: Сенат зважує проект імміграційної реформи


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Сенат, верхня палата Конгресу, починає обговорення нового законопроекту, який передбачає реформу імміграційного законодавства. Увага країни прикута нині до цієї реформи, від якої залежить подальша доля нелегальних, або, як їх іще називають, недокументованих іммігрантів. Таких в Америці, за приблизними підрахунками, 11 мільйонів (при населенні країни – понад 300 мільйонів). Обговорення проекту реформи імміграційного законодавства щойно розпочалося у Юридичній комісії Сенату і триватиме воно, як стверджують спостерігачі, тижнів зо три.

Цей документ є дітищем рідкісного двопартійного єднання демократів і республіканців, групи з восьми сенаторів,. Якщо законопроект стане законом, то він має відкрити нелегальним іммігрантам шлях до майбутнього громадянства. Мігранти стають дедалі менш освіченими

Одначе консервативні опоненти розпочали наступ на ініціативу групи сенаторв. Авторитетний дослідницький фонд Heritage Foundation до обговорення у Сенаті приурочив публікацію доповіді про кошти легалізації нелегалів – 6 трильйонів доларів упродовж 50 років.

Чому ж така тривала перспектива – аж півсторіччя? Джим ДеМінт, президент Фонду, колишній сенатор, стверджує, що вік пересічного нелегального іммігранта 34 роки, а середня тривалість життя американців 84 роки.

Отож, дослідники підрахували, скільки коштуватиме державі медичне обслуговування нових американців, пенсійне забезпечення, шкільне навчання дітей тощо, і дійшли до суми в 6 трильйонів доларів.

«Ми не кажемо, що нам не потрібна імміграційна реформа, – пояснює Джим ДеМінт сенс доповіді фонду Heritage Foundation. – Ми конче потребуємо її, оскільки існуюча імміграційна система в останні десятиріччя почала приймати людей дедалі нижчого професійного й освітнього рівня. Між тим, 30-40 років тому іммігранти, що прибували до Америки, стояли на такому ж професійному й освітньому рівні, як і американські громадяни, подекуди навіть вище».

Погляд з боку «маленького американця»

Коментатор ньюйоркської радіостанції WNYC Адам Дейвідсон ставить питання в іншу площину.

«Більшість провідних економістів погоджуються на тому, що пересічному американцеві імміграція вигідна. Не дуже, але вигідна. Пересічний американець стає, за багатьма підрахунками, на один відсоток заможнішим. Іммігранти на загал працюють там, де мало хто з американців воліє працювати. До того ж, вони працюють за меншу платню» , – стверджує Адам Дейвідсон.

Газета The New York Times попереджає, що противники імміграційного законопроекту можуть штучно уповільнити його схвалення Юридичною комісією Сенату шляхом внесення безлічі поправок і доповнень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG