Доступність посилання

ТОП новини

Критики імміграційної реформи у США вимагають перекриття кордону з Мексикою


Нью-Йорк – Понад три сотні поправок надійшло до проекту імміграційної реформи, обговорення якого триває у конгресі США. Кожну пропозицію необхідно розглянути і дійти компромісного рішення, інакше законопроект залишиться не ухваленим. Він подає надію на легалізацію багатьом із приблизно одинадцяти мільйонів нелегальних іммігрантів. Одначе від законопроекту до закону – тривалий шлях зіткнення інтересів, внесення поправок і доповнень. Нині – перша стадія – обговорення у Юридичній комісії сенату.

Лише один день тривало поки що обговорення законопроекту про імміграційну реформу членами сенатської Юридичної комісії.

Оглядачі сподіваються, що комісія зрештою ухвалить узгоджений варіант. Після цього, десь у середині червня, документ надійде для голосування повного складу сенату.

Тим часом Юридична комісія вже отримала понад 300 поправок і доповнень. Противники законопроекту наполягають на тому, щоб легалізацію так званих недокументованих іммігрантів відкласти, аж поки не перекриють наглухо кордон із Мексикою. Саме через цей кордон нестримним потоком йдуть нелегали.

Сенатор-республіканець Чарльз Грасслі вважає, що легалізації має передувати створення щільного кордону на півдні країни.

Ми повинні насамперед зміцнити кордон
Чарльз Грасслі
«Якщо ми ухвалимо цей законопроект без змін, тоді нинішня адміністрація Білого дому, та й майбутні адміністрації, так само, як і ми у Конгресі – ніхто не зазнаватиме жодного тиску. Та й прихильники легалізації нелегалів відтак не наполягатимуть на зміцненні кордону, – вважає сенатор Грасслі. – Ми повинні працювати спільно над тим, щоб насамперед зміцнити кордон. Люди не вірять словам про дотримання закону».

Імміграційна реформа – «за» і «проти»

Сенатор Грасслі запропонував поправку до законопроекту. Вона дозволить розпочати легалізацію недокументованих іммігрантів не раніше, ніж за шість місяців після перкриття кордону з Мексикою.

Цю поправку Грасслі сенатська комісія відкинула, одначе в дусі компромісу ухвалила іншу його поправку. Вона зобов’язує арештовувати не менше 90 відсотків усіх порушників кордону.

Натомість, прихильники законопроекту вказують, що у документі передбачається виділити 7 мільярдів доларів на зміцнення кордону – включаючи спорудження огорожі, патрулі літаків- безпілотників і збільшення кількості прикордонної охорони.

Крім того, ті 7 мільярдів доларів додадуться до 18 мільярдів, виділених бюджетом і вже витрачених.

Якщо ви дасте роботу нелегальному іммігрантові, то заплатите великий штраф, втратите свій бізнес або підете до в’язниці
Ліндзі Грем
Cеред прихильників реформи – сенатор-республіканець Ліндзі Грем, співавтор законопроекту.«Огорожа, разом з охороною кордону, зробить нелегальний перехід кордону складнішою справою, але головне те, що навіть, якщо ви спромоглися дістатися до нас, ви не зможете знайти роботу, бо ми нарешті знайшли спосіб контролювати нелегальне працевлаштування, – каже сенатор Грем. – Тож, відтак, якщо ви дасте роботу нелегальному іммігрантові, то заплатите великий штраф, втратите свій бізнес або підете до в’язниці».

Дебати в Юридичній комісії сенату тривають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG