Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість вимагає знайти причетних до нападу на дніпропетровську ходу


Хода до Дня пам’яті та примирення, Дніпропетровськ, 8 травня 2013 року
Хода до Дня пам’яті та примирення, Дніпропетровськ, 8 травня 2013 року
Представники партійних і громадських організацій Дніпропетровщини вимагають від правоохоронців розслідувати події, які відбулися 8 травня цього року в Дніпропетровську під час ходи з нагоди Дня пам’яті та примирення. Як повідомили Радіо Свобода активісти ходи, відповідну заяву до міліції, прокуратури і СБУ вони передали у понеділок.

За їхніми даними, документ підписали керівники майже 20 громадських об’єднань.

«Міська влада й органи правопорядку Дніпропетровська не тільки проігнорували захід ООН в місті Дніпропетровську, а й не забезпечили належної безпеки і щонайменшої підтримки цьому заходу. Результатом стало скоєння цілої низки кримінальних правопорушень з боку невідомих молодиків спортивної статури проти учасників ходи», – йдеться у заяві.

Учасники ходи вважають, що 8 травня в центрі Дніпропетровська була здійснена «ціла низка кримінальних правопорушень» «з особливою зухвалістю і цинізмом» і це стало можливим «в результаті бездіяльності міліції, яка навіть не намагалась прийняти заходи по затриманню злочинців для встановлення їх осіб».

Крім того, активісти ходи впевнені, що за фотографіями із заходу змогли ідентифікувати молодиків спортивної статури, які здійснили силовий напад на учасників ходи як членів дніпропетровського клубу дзюдо. Відтак вони вимагають від міліції встановити причетних осіб і притягнути їх до відповідальності.

«Про результати досудового розслідування й ухвалене рішення просимо повідомити громадськість для подальшого інформування керівництва держави, ЗМІ та Управління Верховного комісара ООН з прав людини», – йдеться в заяві.

8 травня у Дніпропетровську відзначали День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни. Близько двохсот представників національно-патріотичних сил, лідери осередків політичних партій та громадських організацій зібрались разом на Європейській площі і рушили центральними вулицями міста з прапорами України і з жалобними стрічками.

На початку жалобної ходи стався інцидент: група невідомих молодиків закидала колону морозивом та облила водою. Зчинилась бійка. Порвавши плакат і затоптавши ногами державний прапор України, молодики швидко зникли.

Як зазначили в міліції, нападникам загрожує обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.
XS
SM
MD
LG