Доступність посилання

ТОП новини

Реєстр корупціонерів і декларації чиновників будуть доступними – новий закон


Київ – Верховна Рада підтримала законопроект щодо реалізації державної антикорупційної політики. Документ визначає механізми контролю за прибутками та видатками високопосадовців. Утім, вся відповідальність покладається на державні органи і не передбачає розширення можливостей громадського контролю, відзначають експерти. Водночас у вівторок в парламенті провалилися спроби створити Національне антикорупційне бюро.

Українці зможуть отримати доступ до єдиного реєстру осіб, яких зловили на корупції. Також законопроект передбачає, що декларації посадовців мають з’явитися у вільному доступі на сайтах органів виконавчої влади і залишатися там протягом року після оприлюднення. Водночас майже вдвічі знижується мінімальна сума витрат, за які чиновники мають звітувати, та запроваджується механізм контролю фінансових декларацій державних службовців. Крім того, реформується антикорупційна експертиза: профільний парламентський комітет зобов’язаний здійснювати антикорупційну експертизу проектів законів, поданих народними депутатами. Про це Радіо Свобода розповів один із авторів законопроекту депутат від УДАРу Віктор Чумак.

«Цей проект закону стояв у порядку денному на переговорах Україна-ЄС щодо візової лібералізації. По-друге Партія регіонів не має своїх власних голосів, щоб приймати такі законопроекти. Тому, коли ми поставили вимогу щодо персонального голосування, ми стали суб’єктами домовленості тому, що такі законопроекти, як ви бачите, можуть прийматися якщо є воля усього залу. Коли є наявність реальних живих людей, які голосують персонально. Тому вдалося нав’язати саме ті норми, які ми вважаємо необхідними», – каже Чумак.

Довелося виправити становище і проголосувати за законопроект – Єфремов

Під час обговорення у сесійній залі виявилося, що частина фракції Партії регіонів не налаштована підтримувати законопроект. Зокрема, депутат Віталій Журавський заявив, що документ містить низку норм, «які суперечать Конституції». Відтак, голова цієї фракції Олександр Єфремов змушений був ходити по залі і переконувати регіоналів голосувати. Зрештою, він запевнив, що у Партії регіонів немає зауважень до закону.

Що там закладені жорсткі механізми контролю за прибутками та видатками керівників
Олександр Єфремов
«Там закладені усі європейські механізми, схвалені GREKO. Доволі жорсткі механізми. Не просто законопроект проходив у сесійні залі, і непросто відбувалося його напрацювання. Мені навіть довелося втрутитися в цю ситуацію, щоб виправити становище і таки проголосувати за цей законопроект. Це говорить про те, що там закладені жорсткі механізми контролю за прибутками та видатками керівників у нашій державі» – наголошує Єфремов.

З антикорупційного закону слід викреслити компромісні норми – Хмара

Утім, норми ухваленого Верховною Радою закону щодо антикорупційної політики дозволяють затягнути процес запровадження єдиного реєстру осіб, що вчинили корупційні правопорушення, зауважив у коментарі Радіо Свобода виконавчий директор Transparency International в Україні Олексій Хмара. Крім того, за законом декларації чиновників контролюватимуться відділами тих органів влади, в яких ці чиновники працюватимуть, що зумовить лояльність такого контролю, каже він.

Закон потребує вдосконалення. Там забули зміни щодо громадської антикорупційної експертизи
Олексій Хмара
«Закон однозначно потребує вдосконалення, оскільки в ньому є багато компромісних норм. На жаль, там забули зміни щодо громадської антикорупційної експертизи. Насправді, корупція переважно виявляється незалежними експертами і громадськими організаціями. Нині немає процедури врахування органами влади результатів такої експертизи. Тому вони часто ігнорують такі напрацювання громадськості», – зазначає Хмара.

Також у вівторок депутати не підтримали створення Національного антикорупційного бюро. Крім того, більшість не підтримала опозиційний законопроект про антикорупційну люстрацію, в якому описується схема перевірки доходів і видатків державних чиновників і їхніх родин.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG