Доступність посилання

ТОП новини

З Івасюка почалася мода на українське – лідер гурту «Мандри»


Київ – Пісні композитора та поета Володимира Івасюка зазвучать по-новому. Українські сучасні виконавці створили «Проект Івасюк», щоб нагадати, яку музику слухали у молодості старші покоління. Команда проекту переконана, що українська естрадна класика 70-х й досі може бути актуальною. Кілька концертів «Проекту Івасюка» вже відіграли у Львові, фінальний виступ відбудеться у Києві.

Модернізувати творчість Володимира Івасюка намагався не один український гурт ще з 90-х років. Однак разом для цього виконавці об’єдналися вперше. Ідея акції «Проект Івасюк» належить хоровій капелі «Трембіта», з ними вже співпрацюють «Піккардійська терція», «Плач Єремії», Павло Табаков, Оксана Муха та інші. Однак нові учасники продовжують долучатися. Серед них Сергій Фоменко з гурту «Мандри», для нього Володимир Івасюк – візитна картка української музики.

«Він був і залишився першою людиною, що зробила прорив української культури у новітній музичній історії. Саме з пісень Івасюка почалася мода на українське», – каже співак.

«Проект Івасюк» – це нові аранжування старих пісень, несподіване, на перший погляд, поєднання класичної хорової капели і естрадно-симфонічного оркестру, зірок року і зірок естради, розповідає організатор акції Андрій Сидор.

«Це такий собі «концерт для своїх». Ми задумували його як музичний проект, але він потроху переростає у мистецький. Ми прагнемо подати його пісні в сучаснішому вигляді, розуміючи, що надворі вже 2013 рік, і допомогти людям згадати, хто вони, і в якій країні живуть, і що слухали їх батьки», – каже він.

У рамках «Проекту Івасюка» прозвучать не лише хіти, а й маловідомі пісні

Прем’єра проекту відбувалася у Львові. Його учасники дали чотири концерти в Опері та один, відкритий, у рамках Дня міста. У Києві старі пісні у новому виконанні можна буде почути 24 травня. А восени команда проекту планує вирушити у всеукраїнський тур.
У Києві презентували «Проект Івасюк»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
У рамках «Проекту Івасюка» прозвучать не лише ті пісні, що стали хітами, а й маловідомі. Серед них – «Колискова для Оксанки», яку Володимир Івасюк написав у дуже юному віці для своєї меншої сестри, розповідає співачка Оксана Муха. Вона вважає, що музика Івасюка може стати хорошим прикладом для сучасних виконавців – в плані якості, якої сьогодні бракує в музичній індустрії.

«Це нагадування про те, що треба брати приклад із достойних. Мелодика, тексти, зміст пісні, відчуття у ній нашого коріння. Я впевнена, що старше покоління плаче, коли чує ці пісні, бо це їхня юність. А молодь, що співає «Червону Руту», співатиме і «Водограй», і «Мальви», – каже співачка.

Володимира Івасюка вважають основоположником української естрадної музики. На честь однієї з найвідоміших його пісень названо фестиваль «Червона Рута», що став стартовим майданчиком для такого відомого гурту, як «Брати Гадюкіни» та інших музикантів.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG