Доступність посилання

ТОП новини

Чехія не надала притулку Андрієві Шкілю


Андрій Шкіль
Андрій Шкіль
Чехія не надала притулку колишньому опозиційному народному депутату Андрію Шкілю і він у понеділок вилетів до Франції. Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода чеський адвокат Шкіля Марина Махіткова. Сам Шкіль цю подію поки що не коментує.

Андрій Шкіль, колишній народний депутат, який не пройшов до парламенту за списком «Батьківщини», був змушений повернутися із Чехії до Франції, яка раніше видала йому шенгенську візу. Про це Радіо Свобода повідомила адвокат Шкіля в Чехії Марина Махіткова.

«Пана Шкіля не видворили з Чехії. Чеська Республіка лише зупинила розгляд його прохання про притулок. Причиною цього було рішення, що Чехія не має повноважень розглядати прохання про притулок, бо цим має займатися інша країна Європейського союзу, згідно з так званим Дублінським приписом. Це означає, що він приїхав до Чехії на підставі французької візи, а тому, країною, яка має розглядати його прохання про притулок, має бути Франція», – повідомила адвокат Шкіля.

За її словами, у понеділок вранці Андрій Шкіль покинув терени Чехії. «Він добровільно поїхав до Франції. І там він знову подаватиме ці документи, і тепер Франція розглядатиме його прохання про притулок», – уточнила Марина Махіткова, адвокат Андрія Шкіля у Чехії.

Як виглядає, Андрій Шкіль подав прохання про надання йому притулку в Чехії на початку року. Він неодноразово заявляв, що політичні переслідування стосовно нього в Україні ніколи не припинялися, а справу про події 9 березня 2001 року біля адміністрації президента під час акції «Україна без Кучми» досі не закрили.

Водночас правоохоронці заявляють, що підстав для переслідування Шкіля немає. Зокрема, перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін запевнив, що політик Андрій Шкіль може не боятися кримінального переслідування в Україні, бо термін давності його справи сплив.

«Строк давності у цій справі минув, але, щоб справу закрити, потрібно отримати згоду самого Шкіля. А отримавши, звернутися до суду – тільки він може справу закрити. Закриття справи за строком давності є нереабілітуючою обставиною», – зазначив Кузьмін в інтерв’ю українській газеті.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG