Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз стурбований долею кореспондента Радіо Свобода в Туркменистані


Кореспондент туркменської редакції Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ревшен Язмухаммедов
Кореспондент туркменської редакції Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ревшен Язмухаммедов
Мая Коціянчич – речниця верховного представника Європейського союзу з закордонних справ Катрін Аштон – у телефонному інтерв’ю Радіо Свобода у п’ятницю повідомила, що на зустрічі з туркменськими чиновниками в Ашгабаті раніше цього тижня делегація ЄС порушувала питання про утримання під вартою кореспондента туркменської редакції Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ревшена Язмухаммедова. Журналіста затримала місцева поліція 6 травня в північно-східному місті Туркменабаті, і досі немає повідомлень про обставини його утримання під вартою.

«Випадок з вашим репортером був спеціально порушений на зустрічі (з туркменськими офіційними особами). Європейський союз висловив занепокоєння та попросив надати додаткову інформацію», – повідомила Коціянчич.

За словами представниці ЄС, офіс Катрін Аштон висловлює стурбованість з приводу арешту кореспондента Радіо Свобода і потребує детальної інформації від місцевих чиновників у Туркменистані про причини і обставини цього, а також про те, чи мала можливість сім’я та адвокати журналіста зв’язатися з ним.

«Наскільки я розумію, правоохоронні органи повинні ухвалити рішення у цій справі протягом 10 днів, що означало б найближчий час», – повідомила Коціянчич.

Напередодні Кевін Клоуз – виконувач обов’язків президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода – висловив глибоку стурбованість з приводу безпеки 30-річного Язмухаммедова.

«Наскільки нам відомо, востаннє, коли хто-небудь бачив Ревшена Язмухаммедова, було 7 травня. Нам також відомо, що його заарештували без висунення звинувачення, можливо, він перебуває під психологічним і фізичним тиском. Імовірно, його заарештували у зв’язку з його журналістською діяльністю», – мовиться в заяві Кевіна Клоуза, який звернувся до влади Туркменистану з вимогою про негайне звільнення кореспондента.

За словами родичів Язмухаммедова, журналіста утримують у СІЗО шостого управління МВС Туркменистану, яке головним чином займається розслідуванням справ, пов’язаних з організованою злочинністю і тероризмом.

У минулому Ревшена, за словами його рідних, кілька разів допитували співробітники спецслужб.
XS
SM
MD
LG