Доступність посилання

ТОП новини

Донецьких «антифашистів» розважав російський гурт «Любе»


Задля масштабного мітингу проти неофашизму донецьким студентам скасували навчання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Задля масштабного мітингу проти неофашизму донецьким студентам скасували навчання

У Донецьку в п’ятницю пройшов мітинг під гаслом «Донбас проти неофашизму». Представники Партії регіонів, яка виступила організатором мітингу, заявили, що на центральній площі шахтарської столиці зібралося понад 10 тисяч людей. Щоправда, правоохоронці не підтвердили це число. Сильна злива ледь не зіпсувала заходу, проте швидко закінчилася і дала змогу виступити не лише народним депутатам-регіоналам, але й російському гурту «Любе».

Щоб провести такий чисельний мітинг, регіонали привозили учасників зі всієї області. Через дощ та перекриття руху в центрі міста утворилися серйозні автомобільні затори. Тим часом зі сцени виступили міські та обласні чиновники та народні депутати.

Ніколи не казав про перегляд пенсій. Думаю, що ми з мером Львова знайдемо порозуміння
Олександр Лук’янченко
Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко не підтвердив свого наміру робити перевірку задля позбавлення львівських ветеранів ОУН-УПА додаткових пенсій. На питання Радіо Свобода він відповів: «Я ніколи не казав про перегляд пенсій, я казав про законність, а не про перегляд. У нас є в державі, кому ініціювати цю перевірку. Мені вистачить займатися міськими справами. Я думаю, що ми з мером Львова знайдемо порозуміння».

Ті, кому Львів платить пенсії, увійшли на території України у складі дивізії СС «Галичина»
Микола Левченко
У той же час Микола Левченко, народний депутат України від Партії регіонів та колишній секретар Донецької міської ради, заявив: «Ті, кому Львів платить пенсії, увійшли на території України у складі дивізії СС «Галичина», це були карателі. А сьогодні вони отримують пенсії за рахунок платників податків України. Тому ви не пересмикуйте, мер сказав все правильно».

Раніше мер Львова обурився подібними заявами і порадив заглянути у свій паспорт всім, хто сумнівається, чи УПА боролася за незалежність України.

100 тисяч на «Любе» і скасовані заняття

За даними деяких ЗМІ, гонорар російському гурту «Любе», який виступив на мітингу в Донецьку, склав 100 тисяч євро. За лаштунками працівник гурту «Любе» погрожував журналістці «Донецьк. Коментарі» та лаявся на інших працівників ЗМІ.

Тут репресії почалися з 17-го року. Тут купа репресованих і їх сімей
Марія Олійник
Заступник голови обласної громадської організації «Просвіта» Марія Олійник, коментуючи мітинг та витрати на нього, зазначила: «Тут репресії почалися з 17-го року. Тут купа репресованих і їх сімей. Замість того, щоб доплачувати цим сім’ям… ну, візьміть сім’ю Василя Стуса. Тут його рідна сестра, будинок, в якому він жив. Що вони мають? Скільки я пишу, щоб привели вулицю в порядок, нема. Освітлення нема. Це логіці не піддається. І для чого вони дітей вивели?»

Студент п’ятого курсу Донецького національного університету та голова молодіжного крила громадської організації «Демократичний альянс» Ігор Гулай пояснив, що у п’ятницю навчання на деяких факультетах скасували, замість цього викладачі організовано збирали студентів на мітинг.

Вранці студенти звернулися з такою проблемою: у нас скасували пари, і ми повинні піти на мітинг проти неофашизму
Ігор Гулай
«Вранці студенти звернулися з такою проблемою: у нас скасували пари, і ми повинні піти на мітинг проти неофашизму. Ми запропонували студентам написати скаргу на ім’я ректора, може, він не знає, що таке відбувається. Тож три студенти написали скаргу, а я написав звернення. Анонімно мені казали студенти-журналісти, що в них задля цього мітингу скасували останню пару», – зазначив Гулай.

По закінченню мітингу багато учасників з області пішли до автобусів, які колоною вирушали на Київ, на аналогічний мітинг, який відбудеться у столиці в суботу.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG