Доступність посилання

ТОП новини

Чому Партія регіонів називає УПА фашистами, а ВО «Свобода» – неонацистами? (ВІДЕО, ФОТО)


Влада провела «антифашистські марші» у більшості великих міст України та Києві. За час президентства Віктора Януковича, жодна інша владна кампанія, зокрема й медична та пенсійна реформи, не демонстрували таких зразків організованості. Вчителі й лікарі, пенсіонери, студенти й школярі, заохочені місцевою владою, як у радянські часи, пройшли зі спеціально надрукованими гаслами: «Ні неофашизму!». Хто ж ті фашисти й неонацисти? Та чому саме зараз так важливо з ними боротися?

Низька заробітна плата більшості трудящих при найбагатших у світі держчиновниках, мізерна пенсія людей із 35-літнім важким трудовим стажем при цінах як у багатих країнах, ями по коліно на автошляхах державного й міжнародного значення при найдорожчому у Європі чиновницькому автопаркові – поки не надихнули громадян України на самоорганізацію та декларування своїх вимог у встановлений Конституцією спосіб.

Зате громадяни України піддалися на заклик влади, переданий через директорів та керівників усіх рівнів, вийти на «антифашистські марші». Хто такі фашисти та звідки походить загроза неофашизму – людям пояснюють організатори маршів.

«Ми закликаємо суспільство і владу, всіх людей доброї волі всіма силами не допустити відродження фашизму в Україні. Європейський вибір України непорівнянний з національною та расовою нетерпимістю, героїзацією нацистських поплічників з числа ОУН-УПА та дивізії СС «Галичина». Ми вимагаємо від народних депутатів України – ухвалити закон про посилення кримінальної відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, а від Міністерства юстиції – офіційної заборони ВО «Свобода» як нацистської і злочинної організації», – йдеться у зверненні організаторів маршу «Донбас проти неофашизму!».

«Ви хочете, щоб ми визнали УПА, отже ви фашисти» – Богачов

Радіо Свобода поцікавилося в одного з організаторів цього маршу, секретаря Донецької міської ради Сергія Богачова, чому він вважає, що УПА – це фашисти, а ВО «Свобода» – неофашисти.

«Я не розумію, чому Ви вважаєте, що у нас камінь спотикання – це УНА-УНСО. Камінь спотикання – це ознаки того, що у нас створюються передумови для виникнення неофашизму. Неофашизм має такі характерні ознаки, як радикалізм, популізм, шовінізм, расизм, відсутність толерантності, небажання вислухати іншу точку зору. На жаль саме ці риси демонструє ВО «Свобода»», – сказав у прямому ефірі Радіо Свобода Сергій Богачов.

На уточнююче запитання про те, чому пан Богачов згадав УНА-УНСО, коли йшлося про Українську повстанську армію (УПА), секретар Донецької міської ради пояснив: «Усі націоналісти та ВО «Свобода» – це буревісники фашизму. Щодо УПА, то я хочу сказати, що є ваша точка зору, а є точка зору громадян сходу, півдня та центру України. Якщо у нас різні точки зору, то давайте не будемо робити так, щоб наші оцінки нас розділяли. Якщо жителі Західної України хочуть, щоб ми визнали УПА, то це вже насилля над нашою думкою, над нашою позицією. Вибачте, але це й є ознаки неонацизму. Свою обурення цими діями ми висловлюємо під час антифашистських маршів».

Лише невігласи називають вояків УПА фашистами – Фаріон

Ті, хто називає ВО «Свобода» та УПА «фашистами», не знають історії України й не розуміють значення слів «фашизм» чи «нацизм», «шовінізм». Так прокоментувала народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон заяви організаторів антифашистських маршів.
Фаріон: лише невігласи називають УПА фашистами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:18:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
УПА – це «бандерівське покоління, яке виросло на філософії Донцова, не мало іншого вибору, як тільки зі зброєю у руках захищати незалежність України», – наголосила Ірина Фаріон.

УПА боролися за українців та незалежну Україну не лише проти каральних загонів НКВС, а й проти фашистів.


Більшість громадян не знають історії УПА

Переважна більшість громадян України не знають історії УПА, а відтак, або перебувають у полоні накинутих стереотипів, або ж взагалі не мають власної думки з цього питання. Інформаційні розвідки, які провели кореспонденти Радіо Свобода в регіонах України показали, що різко негативне сприйняття УПА мають лише представники старшого покоління зі сходу України.

17.05.2013
Що знають луганці про УПА?

«Я вимагав психіатричної експертизи і примусової психіатричного лікування пана Колесніченка» – Снєгирьов далі
16.05.2013
Ставлення до ОУН-УПА на Дніпропетровщині не таке, як на Донбасі

«Серед молоді вже відійшли ті ідеологеми, міфи про бандерівців, які були 30 років тому» – політолог далі
15.05.2013
Чи годує Донбас ветеранів УПА на заході України?

Ветеранами УПА хочуть «прикрити» українську кризу – політолог далі
Навішуючи ярлики «фашисти-неонацисти» Партія регіонів використовує традиційно негативне ставлення до фашизму для боротьби з опозицією. Причому, «боротьбою з фашистами» влада намагається «убити декілька зайців»: відбити електорат у своїх політичних конкурентів, налякати людей і відволікти їх від очевидних провалів у соціальній, економічній та міжнародній політиці, задобрити Росію, яка на «антифашистській хвилі» намагається й далі утримувати радянський спадок супердержави й уже на крайній випадок (якщо не вдасться втримати владу в 2015 році) знову спробувати «зіграти у «сєвєродонецьк»».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG