Доступність посилання

ТОП новини

Кібершахраї обкрадають українців: 62 мільйони гривень за три місяці


Київ – Українці втрачають власні гроші через неуважність та невміння користуватися фінансовою інформацією. На цьому наголошують представники Національної асоціації банків України, які нині намагаються підвищити обізнаність банківських клієнтів завдяки спеціальному проекту «Протидія кіберзлочинності у банківській сфері». Тим часом правоохоронці наголошують, що рятувати громадян від кібершахраїв треба шляхом створення умов, які б дозволяли зловмисникам «заробляти гроші законно».

Лише за три перші місяці нинішнього року через злочини у сфері комп’ютерних технологій українці втратили близько 62 мільйонів гривень. На цьому наголошує начальник відділу міжнародної діяльності Національної академії внутрішніх справ Михайло Акімов. При цьому загальні світові прибутки від таких незаконних дій, за його словами, щорічно сягають трильйона доларів. А це перевищує сукупні доходи від незаконної торгівлі наркотиками, зброєю та людьми, каже він.

«Якщо раніше злочинці обмежувалися тим, що могли підробляти пластикові картки, змінювати магнітні стрічки, накладати спеціальні накладки на банкомати, щоб копіювати інформацію, пін-коди, які вводив власник пластикової картки, то тепер відбувається злам комп’ютерної мережі і швидке переведення коштів з одного рахунку на інший, з однієї країни до іншої, а потім – відмивання через мережу фіктивних фірм», – наголошує він.

За словами Акімова, боротьба з кіберзлочинністю в Україні розпочалася лише кілька років тому і наразі серед її пріоритетів не тільки виявлення таких злочинів, але і запобігання їм. Головним чином через створення умов, які б «дозволяли потенційним кіберзлочинцям заробляти гроші законно».

Поінформований значить озброєний

Тим часом колишній співробітник ФБР, а нині начальник управління інформаційної безпеки SWIFT Exchange Дон Кодлінг зауважує: ефективність боротьби з кіберзлочинністю багато у чому залежить від досвідченості експертів, наявності необхідних ресурсів та, головним чином, достатнього фінансування. Відтак Великобританія, Канада та США, за його словами, нині є найбільш прогресивними країнами у цій сфері.

Між тим Дон Колдінг переконаний, що попередити кіберзлочини можуть і самі громадяни. Головне – бути достатньо поінформованим, пояснює він.

«Багато залежить від освіченості. Щоб уберегтися від кіберзлочинності, ви маєте володіти інформацією про свого провайдера, тих, хто встановлює ваше технічне обладнання чи захисне устаткування на нього. Краще користуватися послугами відомих компаній, адже тоді у якості послуг можна бути впевненим. Натомість співпрацювати з маловідомими фірмами, навіть якщо вони пропонують знижки, не варто», – говорить фахівець.

Наразі ж експерти наголошують: щонайменше 70 відсотків витоків інформації нині відбувається саме через вірусне програмне забезпечення.

SMS про стан банківського рахунку допоможе врятувати гроші

Тим часом статистика Незалежної асоціації банків свідчить: у 2012 кількість випадків незаконного зняття сторонніми особами грошей з банківських карток, у порівнянні з 2011 роком, зросла утричі.

Відтак цього року представники організації розпочали підвищувати обізнаність клієнтів банків завдяки проекту «Протидія кіберзлочинності у банківській сфері». Зокрема у його рамках діє спеціальний сайт, який знайомить користувачів із основними видами фінансового кібершахрайства, боротьбою із кіберзлочинністю в Україні та світі, превентивними заходами, а також правилами поведінки у разі виявлення шахрайських дій.

«Ми боремося насамперед з тим, щоби наші громадяни були уважнішими. Бо багато шахрайських операцій, які відбуваються в Україні, пов’язані не з використанням високих технологій, а, насамперед, з неуважністю громадян стосовно фінансової інформації. Наприклад, як треба зберігати пін-код і чи потрібно його запам’ятовувати, чи ні», – пояснює керівник проекту «Протидія кіберзлочинності у банківській сфері» Тетяна Самсонюк.

Між тим, щоб уберегти власні кошти, експерти радять, зокрема, не називати нікому пін-коду від своєї банківської картки, не передавати її іншим, лишати зразок власного підпису на її зворотній стороні, а також підключити опцію смс-повідомлень про стан банківського рахунку і операціях, проведених платіжною карткою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG