Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії підтвердив відмову опозиціонерові Развозжаєву розслідувати його викрадення в Україні


Леонід Развозжаєв у суді, архівне фото
Леонід Развозжаєв у суді, архівне фото
Міський суд столиці Росії Москви визнав сьогодні законною відмову слідчого порушити кримінальну справу за фактом викрадення в Україні опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

Таким чином, суд підтвердив попереднє судове рішення Басманного суду Москви відхилити скаргу Развозжаєва і його адвоката на відмову слідчого.

Развозжаєв просив суд зобов’язати Слідчий комітет Росії порушити справу про його викрадення.

Сама ця вимога порушити кримінальну справу за його заявою про викрадення з України і застосування до нього тортур стала приводом висунути опозиціонерові чергове кримінальне звинувачення – у «свідомо неправдивому повідомленні про злочин».

Крім того, проти Развозжаєва висунута ще ціла низка звинувачень – і в підготовці до організації масових заворушень, і в незаконному перетині кордону, і у «свідомо неправдивому доносі», і навіть у розбої, що стався 15 років тому.

Перше з цих звинувачень стосується участі російського діяча в масовому мітингу російської опозиції в Москві, на Болотній площі, у травні минулого року, який закінчився сутичками з поліцією, друге – обставин його приїзду до України, нібито за паспортом брата, що Развозжаєв теж заперечує, третє – його заяв про незаконний тиск із боку слідчого під час допитів.

Развозжаєв заявляє, що був викрадений на території України, де просив притулку, і доставлений назад до Росії, де зізнався у плануванні заворушень під тортурами. Слідство ж стверджує, що Развозжаєв купив квиток на потяг до Києва і перетнув кордон за паспортом свого брата, тобто незаконно, а до Москви повернувся самостійно, доїхавши туди з України на таксі.

Справа опозиціонера викликає занепокоєння правозахисників.
XS
SM
MD
LG