Доступність посилання

ТОП новини

Понад половина рішень Конституційного суду останніх років не виконується


Голова Конституційного суду України Анатолій Головін заявляє, що з 2007-го по 2011 рік було ухвалено 20 рішень Конституційного суду, але з них виконано лише вісім. Про це він повідомив під час парламентських слухань на тему: «Про стан виконання судових рішень в Україні».

За словами Головіна, на сьогодні ще три рішення перебувають у процесі виконання, а 9 рішень Конституційного суду досі залишилися невиконаними.
Як наголосив Головін, у зв’язку із невиконанням рішень Конституційного суду залишаються прогалини у законодавстві України, які «становлять загрозу правам людини». Він підкреслив, що «до цього часу не ухвалено закон про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої фізичним та юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними». За його словами, це рішення було ухвалено в жовтні 2009 року, але не виконано.

Головін запропонував парламенту запровадити службу моніторингу колізій та прогалин у законодавстві. За його словами, така служба надавала б пропозиції для усунення таких колізій та прогалин.

Також Головін запропонував Верховній Раді ухвалити закон, яким була б передбачена спеціальна процедура ухвалення законів та інших правових актів на виконання рішень Конституційного суду. Він також пропонує законодавчо врегулювати питання відповідальності за невиконання рішень та висновків Конституційного Суду і передбачити процедуру притягнення до цієї відповідальності органів державної влади або їхніх посадових осіб.
XS
SM
MD
LG