Доступність посилання

ТОП новини

Іммігрантські бунти тривають у Швеції


Пожежники гасять палаючий автомобіль в Стокгольмі, 21 травня 2013 року
Пожежники гасять палаючий автомобіль в Стокгольмі, 21 травня 2013 року
Брюссель – Щонайменше десяток автомашин спалили минулої ночі в столиці Швеції. Пожежі, розбиті вітрини, сутички великих груп молодих хуліганів із правоохоронцями – такі сцени тут останнім часом повторюються кожного разу, як тільки настає темрява. Багатолюдні заворушення у найбідніших районах Стокгольма, населених іммігрантами, тривають вже п’ять днів поспіль. Об’єктами нападів стали навіть місцеві школи та поліцейські дільниці. А причиною масового вандалізму стало вбивство поліцією нападника іноземного походження.

Побиті вітрини, вікна й ліхтарі, погорілі легковики і смітники – схоже на те, що Стокгольм втрачає свою репутацію найбільш миролюбної та ліберальної європейської столиці. Нині мешканці цього міста щоночі стають свідками насилля, причому найбільшого за останні десятиріччя. Корінні шведи шоковані, бо масові заворушення стокгольмських околиць чинить молодь із сімей мігрантів із кран Африки, Близького Сходу та Балкан.

Формальним приводом погромів став інцидент тижневої давності. Тоді чоловік літнього віку, озброєний великим ножем, атакував наряд поліції. Внаслідок цього, правоохоронці були змушені відкрити вогонь і нападник загинув. Місцеве населення звинуватило владу в надмірній жорстокості та расизмі.

Наш шведський колега, журналіст Радіо Свобода Рікард Йожв’як каже, що його не здивувало те, що чиниться у його рідному Стокгольмі: «Це – загальне погіршення атмосфери, яке ми спостерігали минулими роками у великих столицях Європи, на кшталт Парижа чи Лондона».

Проблема – у загальній неспроможності суспільства інтегрувати друге покоління іммігрантів
Рікард Йожв’як
«Проблема – у загальній неспроможності суспільства інтегрувати друге покоління іммігрантів. Вони відчувають себе у Швеції чужими, непотрібними і водночас самі не можуть налагодити зв’язку із країною, в якій вони опинилися», – зазначає каже він.

Характерно, що до заворушень на етнічному ґрунті під’єдналися ще й місцеві прихильники анархічних настроїв, а також представники злочинного світу, кажуть оглядачі.

Провал відкритості міграційної політики?

Влада Швеції, занепокоєна ситуацією в країні, розпочала термінове обговорення проблем інтеграції мігрантів, які складають 15 відсотків населення, сконцентрованого у бідних кварталах великих міст країни. Тільки за минулий рік ця держава надала притулок 44 тисячам втікачів із Афганістану, Сомалі, Сирії та інших країн. Така велика кількість охочих оселитися у Швеції пояснюється не лише дуже відкритою й ліберальною політикою шведів щодо мігрантів, але й, насамперед, найщедрішою в Європі системою соціального захисту.

Тим часом, на думку Рікарда Йожв’яка, те, чому шведи наразі є свідками – проблема загальноєвропейська.

«Це – частина тенденції, яку за останнє десятиріччя ми спостерігаємо у Західній Європі, – каже оглядач. – Можна нарікати – так, як це робить частина шведів, – на надмірну кількість мігрантів, яким дали можливість тут оселитися. Але проблема ще й у соціальній мобільності. Багато молодих людей тут не мають спеціальної освіти, а отже й роботи. Це породжує велике розчарування, яке призводить до подібних проблем по всій Європі».

Професор-антрополог із університету міста Мальме Ає Карлбом додає, що його країна поступово стає такою ж, як і інші держави. «Жити молоді у цих ізольованих кварталах дуже складно. Вони практично не мають жодних зв’язків зі шведами, тож здебільшого навіть не усвідомлюють, що насправді собою являє шведське суспільство», – каже він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG