Доступність посилання

ТОП новини

ДАІ видаватиме права з чипом на 20 років – Будник


ДАІ видаватиме права з чіпом на 20 років – Будник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:31:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ДАІ видаватиме права з чипом на 20 років – Будник

Київ – Кількість дорожньо-транспортних пригод на українських дорогах у цьому році скоротилася на 12 відсотків у порівнянні з минулим. Про це Радіо Свобода заявив начальник Центру безпеки дорожнього руху Сергій Будник. Що ж до 2012 року, то в Україні було зафіксовано близько 30 тисяч ДТП, у яких загинуло більше ніж 5 тисяч людей. Головними причинами аварійності, за словами Сергія Будника, є перевищення швидкості та порушення правил маневрування.

– За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно в Україні стається близько 200 тисяч ДТП, у яких травмується 40 тисяч людей і ще 4 тисячі гине. Пане Будник, як змінилися ці цифри цього року у порівнянні з минулим?

– 200 тисяч ДТП – це, мабуть, маються на увазі всі дорожньо-транспортні пригоди, не тільки з потерпілими. Хоча і ця цифра теж потребує корегування. За рік стається приблизно 100–120 тисяч загальних ДТП. А якщо говорити про дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими, то таких за рік стається близько 30 тисяч. Найбільш разючі цифри у нас були 2007 року, коли на наших дорогах сталося 63,5 тисячі дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, в яких загинуло 9,6 тисячі осіб і 78 тисяч було травмовано. У 2012 році кількість дорожньо-транспортних пригод з потерпілими становила 30 тисяч і загиблих, на жаль, було 5 тисяч 92 особи, ще приблизно 37,5 тисяч травмувалися. Це досить серйозні цифри. Вони показують ту недосконалу систему, яка у нас існує, а також проблему взаємин всіх учасників дорожнього руху, у тому числі ставлення до цієї проблеми і держави, і суспільства. Якщо говорити щодо цього року, то ми спостерігаємо деяке зниження у порівнянні з минулим. Щодо кількості дорожньо-транспортних пригод, в яких потерпіли люди, – це приблизно на 12%, загиблих – на 14%, а травмованих – на 25% менше, ніж за 4 місяці минулого року.

– Що зазвичай є причинами такої аварійності?

– Перша причина – це перевищення швидкості водіями наших транспортних засобів, а також порушення норм та правил маневрування, що призводить до зіткнень або наїзду на перешкоду. І, на жаль, ці дорожньо-транспортні пригоди становлять приблизно 60% всіх ДТП з потерпілими.

– Що робить ДАІ, щоб зменшити цю смертність і цю аварійність на українських дорогах?

– В першу чергу, технічне оснащення підрозділу Державтоінспекції новітньою технікою і новим обладнанням.

– Якою технікою?

– Зокрема, ми сьогодні розгортаємо у державі комплекс фіксацій порушень правил дорожнього руху, зокрема, перевищення швидкості, комплекс «Гарпун», який складається з лазерного приладу вимірювання швидкості TruCam, GSM-передавача, а також відповідного програмного забезпечення. Відбувається фіксація порушення у напівавтоматичному режимі, сигнал передається на стаціонарний пост ДАІ або у службовий автомобіль, який здійснює нагляд за дорожнім рухом. Порушник зупиняється, йому пред’являються докази порушення, складаються відповідні матеріали. Крім цього, ми працюємо над вдосконаленням законодавства. Відповідно до Національного плану дій, затвердженого указом президента України, щодо проведення економічних реформ на 2013 рік, МВС доручено продовжити вдосконалення нормативно-правового забезпечення. Зокрема, у цьому році вже зараз підготовлені і обговорюються два законопроекти. Один – щодо підвищення відповідальності за окремі правопорушення, а також встановлення нових складів правопорушень, за які передбачено відповідальність, а також впорядкування розміщення на наших автошляхах і вулицях реклами.

– Будуть нові штрафи, можливо, підвищення уже існуючих. За що будуть підвищені штрафи і за що будуть введені нові?

Поставлено завдання про встановлення відповідальності за перевищення норм і стандартів у тонуванні скла, а також використання ксенонових фар
– Відповідно до завдання, передбаченого указом президента, ми хочемо привернути увагу суспільства до такого виду порушення, як невикористання пасків безпеки. Адже відомо, що приблизно у 70% випадків дорожньо-транспортних пригод на швидкості всього лише 50 кілометрів такі паски рятують життя нашим водіям і пасажирам. На жаль, у нашому суспільстві цьому виду правопорушення не надається належна увага, і ми хочемо привернути увагу і підвищити соціальну значущість такого виду порушення, тому що користування пасками безпеки – це, у першу чергу, пасивна безпека і захист водія. Тому законопроектом і передбачено підвищити штрафи: якщо сьогодні він становить 51–85 гривень, то пропонується підвищити до 170–340 гривень. Крім цього, поставлено завдання про встановлення відповідальності за перевищення норм і стандартів у тонуванні скла, а також використання і встановлення непередбачених конструкцій транспортного засобу, зовнішніх світлових приладів, так званих ксенонових фар, які не відповідають стандарту, які сліплять наших водіїв. У нас з цього приводу є дуже багато звернень. Тому ми хочемо, застосовуючи технічні прилади і враховуючи, що сьогодні немає обов’язково державного технічного контролю, відповідно до якого всі транспортні засоби підлягали перевірці відповідними станціями технічного обслуговування, ми будемо здійснювати цю роботу у межах можливостей, і у межах законодавства, використовуючи відповідне обладнання, прилади, іншу техніку.

– На Вашу думку, збільшення штрафів допоможе?

Навіть якщо взяти підвищення штрафів у 2008 році, то аварійність у нас різко знизилась
– Я не хотів би сказати, що воно буде панацеєю від усіх наших бід, але на досвіді зарубіжних країн, які ми вивчаємо, воно дає позитивні результати. І навіть якщо взяти підвищення штрафів у 2008 році, то аварійність у нас різко знизилась. Це тільки один із аргументів, який може бути. А працювати необхідно у різних напрямках, у тому числі і розбудовувати інфраструктуру, і підвищувати кваліфікацію водіїв, і вимоги до водіїв. Ви знаєте, що нещодавно набули чинності зміни до правил дорожнього руху, якими ми також внесли деякі зміни, які відповідають європейським стандартам.

– Мається на увазі світло і дорожня розмітка?

– Ближнє світло фар. Дорожня розмітка. Принцип дублювання дорожніх знаків. Якщо, наприклад, є дві і більше смуг руху, це покращує видимість для учасників дорожнього руху, дорожніх знаків. Це і необхідність чіткої аргументації встановлення дорожніх знаків, їхньої видимості. Крім цього, передбачено змінами і пріоритет дорожніх знаків над дорожньою розміткою, тому що у нас не було врегульовано це питання, іноді виникали досить серйозні проблеми, коли після реконструкції дороги чи ремонту залишалася стара розмітка, а дорожні знаки вказували на нову схему організації дорожнього руху і виникали проблеми. У зв’язку з цими змінами і передбачено такий дорожній знак, який буде інформувати водіїв про те, що відбулася зміна організації дорожнього руху.

– Дуже багато автошляхів України мають всього дві смуги, і це суцільні обгони. Зрозуміло, якщо це лобове зіткнення – це фактично мало не сто відсотків, що цей випадок буде фатальний. Пане Будник, як цю проблему можна вирішити, бо реально в Україні немає багато доріг, де було б багато смуг і де не було б обгонів?

– Звичайно, ми б воліли, щоб у нас були дороги по дві і більше смуг руху і нові дороги, які будуються, в основному такі і є. Але основна проблема на цих дорогах, які мають по одній смузі – це перевищення швидкості і порушення правил обгону. Тому наша позиція і та робота, яку ми здійснюємо по профілактиці, по роз’ясненню полягає у тому, що необхідно максимально дотримувати швидкості і дотримуватися правил обгону. Я скажу, що ці дороги у нас викликають найбільше занепокоєння. Якщо говорити по кількості дорожньо-транспортних пригод, то їх приблизно дві третини на таких дорогах і стається.

– Саме лобове зіткнення?

– Лобове зіткнення трішки менше, але є ще наїзд на елементи дорожньої інфраструктури, на світлові опори і на дерева.

– Як Ви можете зараз оцінити роботу даішників, які стоять у полях на дорогах?

Ми працюємо над тим, щоб замінити старі технічні прилади, якими здійснюється вимірювання швидкості на нові, які мають функцію фото-, відеофіксації
– В полях уже в нас дуже мало працівників, тому що в 2011 році було здійснено реорганізацію шляхом скорочення приблизно 6,5 тисяч працівників і відповідно порядок несення служби було змінено. Сьогодні у державі 95 стаціонарних постів, на яких несуть службу наші працівники, і вони також патрулюють певну ділянку дороги, тобто у мобільному патрулі. У містах, звичайно, залишилася певна частина працівників дорожньо-патрульної служби, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом. Крім цього, на цих стаціонарних постах ми встановили відповідні технічні засоби, про які я казав, «Гарпун», а також систему відеоконтролю «Рубіж», який дає нам можливість, зчитуючи номерні знаки, перевіряти їх по всіх наявних базах даних, розшукувати автомобілі, які викрадені, викрадені номерні знаки. І це досить ефективний спосіб роботи. Крім цього, ми працюємо над тим, щоб замінити старі технічні прилади, якими здійснюється вимірювання швидкості на нові, які мають функцію фото-, відеофіксації.

– Але все одно люди на дорогах лишаються, і чомусь вони дуже часто стоять у кущах. Наприклад, раніше, коли не були зняті білі знаки на Житомирській трасі, – Ви, очевидно, знаєте: є такий населений пункт Гурівщина, – вони завжди стояли біля самого знаку за рогом. І якщо їде водій, він вже бачить білий знак, може на автоматі натиснути на педаль газу і перевищити на тих п’ять кілометрів – і, власне, буде штраф. Чому не стояти посередині цього населеного пункту, а під білим знаком?

– Де необхідно встановлювати патруль, визначається відповідними наказами МВС. У нас прописано порядок несення служби, у тому числі розміщення патрулів. Звичайно, є певні можливості, де має бути патрульний автомобіль.

– Має право патрульний автомобіль стояти під білим знаком?

– Він має, в першу чергу, забезпечити безпеку і дорожнього руху на тій ділянці і саму безпеку самого наряду. Адже непоодинокі випадки, коли здійснюється наїзд на наших працівників. У цьому році було вже більш як десять наїздів на працівників Державтоінспекції. Тобто питання тут необхідно шукати у взаємному розумінні того, де має бути службовий автомобіль, де має бути встановлений технічний прилад, який фіксує ті чи інші порушення. Але найголовніше, я хотів би, щоб наші водії поважали правила дорожнього руху, в першу чергу, і не порушували. Якщо б вони їх поважали, то де стоїть працівник міліції, не має великого значення. Має велике значення те, як наш водій чи інший учасник дорожнього руху виконує правила.

– Хтось мені говорив чи я десь читала, що вони не мають права стояти ближче, ніж один кілометр до білого знаку. Це правда?

– Було розпорядження Міністерства внутрішніх справ № 466, здається, 2009 року, але воно було скасоване, коли були внесені зміни до інструкції «Про порядок несення служби дорожньою патрульною службою Державтоінспекції МВС України», це наказ № 111 від 2010 року. У розпорядженні тому були дещо більші вимоги, але при внесенні змін у наказ № 111 деякі не були враховані.

– Тобто зараз вони мають право стояти під знаком?

– Так, вони мають право.

– А як можна змінити це ставлення, бо реально водій, коли бачить працівника ДАІ, навіть коли він нічого не порушує, то у нього реакція змінюється. Тобто він починає знижувати швидкість до нижчої, ніж допустима чи робити щось подібне.

Критеріями оцінки для працівника ДАІ тепер не є якийсь план щодо виявлених порушень чи стягнених штрафів
– Ми працюємо, щоб чітко навчати наших працівників. З іншого боку, ми працюємо над тим, щоб застосовувати якомога більше технічних приладів, в тому числі і у перспективі введення автоматичної фіксації, що б виключало будь-яке втручання посадової особи в матеріали розгляду. Критеріями оцінки для працівника ДАІ тепер не є якийсь план щодо виявлених порушень чи стягнених штрафів. Сьогодні основний критерій оцінки діяльності працівника Державтоінспекції – це стан аварійності на певній ділянці, яку він обслуговує, а також думка громадськості.

– Читачі Радіо Свобода у Фейсбуці писали, що у Києві зараз не видають технічних паспортів. Тобто людина оформлює автомобіль, отримала всі документи, лише цього пластикового талончика їй не дають.

– Це пов’язано з тим, що на сьогоднішній день департамент матеріального забезпечення МВС України, який забезпечує Державтоінспекцію відповідними бланками документів, уклав новий контракт. І відповідно до цього контракту, і відповідно до рішення Кабінету Міністрів, сьогодні запроваджується змінений документ, тобто до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу доповнено ще три поля, і крім цього, запроваджено встановлені у нього чипа. У зв’язку з цим відбувається деяка затримка. Думаю, упродовж тижня ми цю проблему вирішимо. Сьогодні, відповідно до Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр», посвідчення водія віднесено до документів, які посвідчують особу. У зв’язку з цим ми переходимо до централізованого виготовлення посвідчення водія всіх без винятку регіонів України. До цього часу в нас виготовлення централізоване було тільки в місті Києві. Це теж потягло за собою певні технічні проблеми.

– Що це мається на увазі?

– Якщо Ви, наприклад, складаєте іспит у місті Сімферополь у відповідному реєстраційно-екземенаціному підрозділі, отримаєте посвідчення Ви упродовж п’яти днів. Це передбачено законом. Тобто інформація з Сімферополя передається до Києва, у нашій національній автоматизованій інформаційній системі обробляється, надсилається до головного обчислювального центру державного реєстру, присвоюється унікальний номер, і після цього ця інформація передається до державного підприємства «Центр виготовлення паспортних документів», де виготовляється посвідчення водія на пластиковій основі і доставляється до міста Сімферополя, де буде видано громадянину.

– Зразок прав буде таким, як є?

Громадянин може отримати посвідчення з чипом і без чипа
– Деякі зміни внесені у частині того, що додано чип, але громадянин може отримати посвідчення з чипом і без чипа.

– Різниця у ціні?

– Так, буде різниця у ціні і бажанні громадянина.

– А що цей чип дає?

– В чип заноситься інформація, яка є на самому посвідченні водія, а також та, яка може бути додатковою, пов’язана із захистом або домашньою адресою громадянина, його податковим номером – якимись біометричними даними. Ці дані додаткові, вони за бажанням громадянина.

– І вже такі документи видаються зараз?

Затримки з видачею посвідчення водія і свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу пов’язані із запровадженням централізованого порядку і чипа
– Ми у четвер проводили, зокрема, тестування передачі даних по місту Києву і найближчим часом, упродовж тижня-двох, такий порядок буде запроваджений у всіх реєстраційних підрозділах МВС України, а їх 269. І відповідно деякі затримки, які сьогодні є, у тому числі з видачею посвідчення водія і свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу пов’язані із запровадженням централізованого порядку і чипа.

– І в технічному талоні теж буде чип?

– У свідоцтві про реєстрацію також буде чип.

– Теж за бажанням?

– Ні, там передбачено тільки з наявністю чипа.

– А хто має свідоцтва без чипа, чи потрібно буде їх змінювати?

Термін дії водійських посвідчень для категорій А-А1, В-В1 встановлюється 20 років, для інших – 10 років
– Ні, не потрібно. Вони є чинними. Також хотів би сказати, що, згідно з постановою Кабміну, змінено термін дії посвідчення водія. У нас було встановлено термін дії 50 років, сьогодні ж відповідною постановою передбачено, що термін дії водійських посвідчень для категорій А-А1, В-В1 встановлюється 20 років, для інших – 10 років.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG