Доступність посилання

ТОП новини

У Києві активісти заблокували підйомний кран біля Гостиного двору


Біля Гостиного двору, архівне фото
Біля Гостиного двору, архівне фото
У Києві троє активістів боротьби проти реконструкції будівлі Гостиного двору заблокували в неділю підйомний кран на цьому будівництві, повідомив у своєму фейсбуці один із учасників акції Ігор Луценко.

За його словами, вони виступають «за те, щоб Двір був культурним та громадським центром, і щоб його не калічили як пам’ятку містобудування». «Гостиний треба реставрувати, а не реконструювати!» – вважає він.

Будівлю Гостиного двору на Контрактовій площі в Києві нині реконструюють під торговельно-офісний центр із автомобільним паркінгом. Це викликає протести активістів, які виступають проти реконструкції.

Кабінет міністрів виключив будівлю Гостиного двору з переліку пам’яток архітектури, які перебувають під охороною держави, а Міністерство культури внесло її до переліку пам’яток містобудування місцевого значення. Міністерство культури наполягає, що нинішня будівля, відома як Гостиний двір, не має історичної цінності, бо є сучасною реконструкцією: фактично зруйновану за радянських часів первісну будівлю ХІХ століття значно перебудували у 1980–82 роках.
XS
SM
MD
LG