Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії перепоховали останнього короля Югославії


Разом із колишнім королем Югославії перепоховали останки ще трьох членів родини Караджорджевичів, 26 травня 2013 року
Разом із колишнім королем Югославії перепоховали останки ще трьох членів родини Караджорджевичів, 26 травня 2013 року
У Сербії в неділю перепоховали останки останнього короля Югославії Петара II Караджорджевича, який помер 43 роки тому у США.

У церемонії перепоховання в родинному мавзолеї династії Караджорджевичів у храмі святого Георгія на пагорбі Опленац біля міста Топола недалеко від столиці Белграда взяли участь чільні посадовці Сербії, зокрема, президент Томислав Николич чи прем’єр-міністр Івица Дачич.

Син Петара II Александар Караджорджевич повернувся до Сербії 2001 року і закликає відновити монархію.

Королівство Югославія існувало (спершу під назвою Королівство сербів, хорватів і словенців) з 1918 року до Другої світової війни і було формально ліквідоване в кінці 1945 року, після приходу до влади в Югославії комуністів.

Петар II, третій і останній його монарх, зійшов на трон у віці 11 років після вбивства його батька Александара I. У 17 років він став на бік збройного перевороту, що скинув владу його двоюрідного дядька і регента при неповнолітньому королі князя Павле, який виступив за союз із нацистською Німеччиною. Після вторгнення до Югославії нацистів і їхніх союзників був змушений втекти за кордон. Наприкінці 1945 року нова комуністична влада Югославії формально усунула його з престолу. Після війни Петар II Караджорджевич жив у США і помер у Денвері 1970 року.
XS
SM
MD
LG