Доступність посилання

ТОП новини

Напади на військових у Лондоні та Парижі: радикалізація європейських мусульман


Лондон – Британська поліція здійснила ще три арешти під час розслідування убивства минулого тижня солдата на вулиці у південно-східному районі Лондона. Тим часом у сусідній Франції поліція розшукує зловмисника, який вчинив напад на солдата у людному місці у Парижі у суботу.

Французький солдат був у патрулі, що 25 травня обходив один з паризьких торговельних центрів, коли зазнав удару в шию від зловмисника, який утік у натовп. У повідомленнях з Франції йдеться про те, що солдат втратив багато крові, але виживе.

Нападника шукають, сподіваючись використати відеозаписи з камер спостереження.

У Британії та у Франції говорять про те, що запобігти подібним діям екстремістів дуже важко, особливо коли вони діють малими групами чи поодинці.

Але ще важливіше постає питання: як народжені, наприклад, у Британії люди могли потрапити під такий вплив ісламського екстремізму, який, за усіма ознаками, штовхнув їх на криваві дії?

Зовнішні чинники

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей сказала британському телебаченню, що, на її думку, і зараз тисячі молодих людей перебувають під загрозою так званої радикалізації.

Урядовець розповіла про спеціальні програми роботи з особами, які перебувають під загрозою впливу радикальних ісламістів. Міністр назвала цифру 2 тисячі.

Стовідсоткових гарантій безпеки від ісламського екстремізму зараз не дає ніхто, оскільки проблеми стосуються не лише власне Британії чи Франції – країни з найбільшим мусульманським населенням у Європі.

Багато країн мусульманського світу роздирають внутрішні соціальні конфлікти, економічні труднощі та повномасштабні громадянські війни, як у Сирії.

Ті проблеми, хоч і далеко, але відлунюють і на європейському континенті.

Північна Африка, Близький Схід та Афганістан також залишатимуться джерелом серйозних проблем.

Європейські уряди розуміють, що йдеться про довготермінові загрози, які не мають простих чи одноразових способів боротьби з ними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG