Доступність посилання

ТОП новини

В Астані вирішать долю української ГТС?


Київ – Рішення про створення газотранспортного консорціуму на базі української газотранспортної системи президенти України та Росії обговорять на засіданні Вищої євразійської економічної ради в Астані. Інформацію про ймовірний візит до Казахстану Віктора Януковича підтвердив урядовий уповноважений з питань співпраці з Росією та країнами СНД. Тим часом, українські незалежні енергетичні експерти зазначають, що поглиблення економічних відносин з Європою з цього питання зараз для України вигідніші, ніж поступки Росії в обмін на зниження ціни на газ.

Створення консорціуму на базі української ГТС, ключовим учасником якого стане «Газпром», в обмін на зниження ціни на російський газ обговорювали напередодні в Сочі за зачиненими дверима президенти Віктор Янукович та Володимир Путін. Про це повідомив «Комерсант-Україна». За інформацією видання, іншою можливістю розвитку подій є передання Росії контролю над магістральними газопроводами, а контроль над розподільчими – безпосередньо групі СЄПЕК підприємця Сергія Курченка.

Малоймовірною цю інформацію назвав у коментарі Радіо Свобода урядовий уповноважений із питань співпраці з Росією Валерій Мунтіян, однак детально коментувати її відмовився. Водночас він вказав на високу ймовірність обговорення цього питання президентами офіційно 29 травня – під час засідання Вищої євразійської економічної ради в Астані.

«Якщо навіть буде ухвалене рішення, воно все одно повинно пройти внутрішньодержавні процедури: Кабінет міністрів обов’язково, президента, парламент держави, – зауважує Мунтіян. – Я не думаю, що все так просто: сказали, поговорили, на чомусь зійшлися. Це – складні процеси, їх треба розглядати як у статиці, так і в динаміці. Я не думаю, що такі поверхневі рішення будуть так швидко ухвалюватися».

Якщо консорціум створять, ми будемо про це жалкувати – Тодійчук

Наразі це питання – не на часі, тому що почали діяти альтернативні шляхи отримання газу: німецького – через Польщу, є ще угорський реверсний проект, Словаччина почала тестування і готується до запуску свого проекту, певний поступ є у реалізації проекту доставки скрапленого газу після будівництва LNG-термінала в Одесі, є проекти щодо сланцевого газу, запевняє президент київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«Я думаю, це все прораховано російською стороною. Зараз стає очевидним, що їхня стратегія програє, і вони можуть піти на якісь умовні поступки, які будуть такі ж ситуативні, як Харківські угоди. Тому якщо Україна піде на цей крок, то через рік-два ми шкодуватимемо з цього приводу», – зауважує він.

Однак на спорудження LNG-термінала як на чинник зменшення залежності від російського газу скептично відгукується експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

«Ніхто не спішить з терміналом, бо чекають, що вирішиться питання із Росією. А перед Росією, на жаль, стоять на колінах», – визнає він.

Водночас економіст вважає цілком імовірним те, що Віктор Янукович не йтиме на поступки Росії і буде намагатися максимально відстрочити ухвалення рішення.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG